Hlavní obsah

Pramáti Eva žila před 200 tisíci lety, soudí vědci

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pramáti Eva“, z níž pochází podle biblické tradice současné i minulé lidstvo, žila před 200 tisíci lety. Vyplývá to z dlouhodobého výzkumu vědců ze Slezské univerzity v polských Gliwicích a Rice University v americkém Texasu, který byl zveřejněn odborným časopisem Theoretical Population Biology.

Foto: Profimedia.cz

Mitochondrie v lidské buňce

Článek

Vědci z obou univerzit kvůli zjištění období, v němž měla pramáti Eva žít, statisticky analyzovali deset matematických modelů. Aplikovali na ně různé teoretické předpoklady týkající se pohybu a rozmístění lidstva na naší planetě a díky této metodě zjistili, že Eva žila před 200 tisíci lety.

Populární titul pramáti Eva polští a američtí vědci často zaměňují za termín „mitochondriální Eva“. Ten pochází z metody určování jejího věku, k čemuž vědci využívají geny obsažené v lidských mitochondriích, tedy složitějších buněčných strukturách, jež jsou obsaženy v buňkách.

Genetický materiál přítomný v mitochondriích je dědičný stejně jako ten, který se nachází v jádrech buněk. Pokud jaderné geny (DNA) dědíme po obou rodičích, mitochondriální DNA (mtDNA) zdědíme jen po matce. Genom v mitochondriích je podstatně jednodušší než v jádru buňky. Zatímco ten první obsahuje jen několik desítek genů, ten druhý jich má až 20 tisíc.

Hledání podobností nebo rozdílů mezi geny v jádru buňky by bylo příliš komplikované i pro nejvýkonnější počítače, vědci se proto soustředili na výzkum mitochondrií.

Kromě 37 genů, které se mění jen málokdy, mitochondrie obsahují oblast jakési "hyperměnitelnosti". Jde o proces, jenž probíhá tak rychle, že je jej možné využít jako stopky na měření času. Díky němu bylo možné určit, kdy došlo ke klíčovým mutacím, a v konečném důsledku také zjistit, kdy vlastně pramáti Eva žila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám