Hlavní obsah

Na ISS by měli zamířit dva turisté

Právo, Novinky, DPA, ČTK, fš, mcm

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) by mohli po více než desetiletí znovu navštívit turisté. Jak oznámila ruská kosmická agentura Roskosmos, k dispozici jsou nyní dvě místa. Let by se měl uskutečnit do konce roku 2021. Úřad Roskosmos kvůli vyslání dvou lidí na ISS již dříve podepsal smlouvu s americkou firmou Space Adventures.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na část ruského segmentu ISS a na Zemi. Ilustrační snímek pořídil při své misi v roce 2017 francouzský astronaut Evropské vesmírné agentury (ESA) Thomas Pesquet.

Článek

Oba turisté poletí jednou lodí typu Sojuz a start se očekává do roku 2021, o ceně se Roskosmos nezmínil. Plavidlo je pak má dopravit na ruskou část ISS, podle serveru Yahoo bude let určitě pilotovat profesionální ruský kosmonaut.

Ruské podniky již zahájily výrobu patřičné kosmické lodi s posádkou Sojuz-MS a nosné rakety Sojuz-2 pro tyto účely. Práce na vytváření zařízení budou sponzorovány vesmírnými turisty.

Zatím jich tam bylo sedm

Space Adventures na svém webu připomněla, že už zorganizovala osm soukromých letů k ISS. Prvního turistu vesmírná stanice přivítala před 18 lety, Dennis Tito za to zaplatil 20 milionů dolarů (asi 450 milionů korun).

Ve spolupráci s Roskosmosem v minulosti do vesmíru vyslala sedm turistů a jeden z nich, Američan maďarského původu Charles Simonyi, si zaplatil dva lety. Cena za kosmický výlet se pohybovala v rozmezí 20 až 30 milionů dolarů (460 milionů až 680 milionů Kč). Na ISS již pobývalo 150 lidí, převážně samozřejmě astronautů.

Poslední let jako součást programu pro „běžné smrtelníky“ či lépe řečeno amatéry se ale podle ruské státní zpravodajské agentury TASS uskutečnil v září 2009, od té doby nic. Tehdy šlo o Kanaďana Guye Lalibertého, zakladatele cirkusové a zábavní společnosti Cirque du Soleil.

Americká společnost Space Adventures nové pokračování spolupráce s ruskou vesmírnou agenturou, jejímž cílem je učinit vesmírné lety cenově dostupnějšími, také potvrdila.

Další turismus, tentokrát po Gagarinově trase

Roskosmos navíc dle agentury TASS plánuje pro platící zákazníky pořádat i vesmírné lety po trase, kterou v dubnu 1961 v lodi Vostok 1 absolvoval první člověk v kosmu – Jurij Gagarin.

„Spouštíme projekt letů kolem Země po krátké Gagarinově trase, což umožní zkrátit čas na přípravu zájemců, kteří si přejí na naši planetu shlížet z vesmíru,“ napsal šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin na Twitteru.

Rogozinovy informace o smlouvě s Američany i o jiném zmíněném projektu, letech po Gagarinově trase.

Sovětský kosmonaut Gagarin se stal prvním člověkem, který letěl do vesmíru. Cesta trvala 108 minut a on při ní jednou obletěl Zemi. Formálně ovšem kompletní oblet Země nedokončil, neboť přistál západně od Bajkonuru, odkud startoval. German Titov, který letěl v srpnu jako druhý sovětský kosmonaut, Zemi obletěl 17krát a ve vesmíru strávil 25 hodin.

Krátce po Gagarinovi provedli kosmický let také Američané: Alan Shepard ale nedosáhl oběžné dráhy, letěl po balistické křivce. Prvním Američanem, který se dostal na oběžnou dráhu kolem Země, byl v roce 1962 John Glenn. Planetu obletěl třikrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám