Hlavní obsah

Padají hvězdy, noční oblohu prozařují svištící Lyridy

Praha

Uplynulou noc nastaly v Česku nejlepší podmínky pro pozorování meteorického roje Lyridy, kdy - laicky řečeno - padají hvězdy. Letos mají podle astronomů lidé šanci vidět pouhým okem meteorů hodně, protože Měsíc je těsně před novem a čekají se jasné noci. Země kříží během své oběžné dráhy kolem Slunce tento roj každoročně ve druhé polovině dubna, maximum připadá na 22. dubna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj Lyridy nad Velkou BritániíVideo: AP

 
Článek

„Meteorický rok Lyridy je sice v činnosti od 14. do 30. dubna, ale má poměrně ostré maximum. Letošní maximum padlo na dnešní (středeční) ráno, takže blíže k uplynulé noci než k té následující. Meteorů bude už méně, a pokud to někdo chce zkusit, rozhodně pozorovat až v druhé polovině noci, kdy radiant v souhvězdí Lyry (místo, odkud meteory zdánlivě vylétají) vystoupá výš nad obzor,” napsal Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

„Kdo vydrží do rána, bude odměněn úžasným pohledem na tři planety téměř v přímce, od nejjasnějšího Jupitera přes Saturn k Marsu,” doplnil.

Agentura AP nabízí video (ke zhlédnutí výše) s tímto úkazem „padajících hvězd”, jak jej před pár dny pozorovali ve Velké Británii. Snímek z Česka ze středečního brzkého rána (níže) zaslal Novinkám popularizátor astronomie a fotograf Martin Gembec.

Foto: Martin Gembec

Tři Lyridy na snímku celooblohovkou, Canon 30Dmod, Sigma 4,5 mm, f4, 2 min, ISO1600 Do první fotky vloženy zbývající meteory, první padl 22. 4. 2020 ve 2:51, druhý ve 3:02 a třetí ve 3:46 SELČ.

Obecně lze meteorický roj nejlépe pozorovat z místa, kde nejsou lampy či jiný světelný smog a odkud je výhled na velký kus oblohy.

„Pokud letos nezkusíte Lyridy, může se stát, že tak dobře je neuvidíte třeba i deset let. Sejít se musí bezměsíčná noc, maximum musí relativně spadat do nočních hodin, kdy stoupá Lyra výše nad obzor a ještě musí být jasno. Tyto požadavky by letos měly být splněny,” uvedl informační web České astronomické společnosti.

Možná nejstarší pozorování meteorů

Staří Číňané pozorovali Lyridy už v roce 687 před naším letopočtem. Zřejmě šlo o vůbec nejstarší pozorování meteorů. Evropané si začali meteorů více všímat až v 19. století, kdy je zaskočil silný meteorický déšť Leonid. Kometu Thatcher, která je původcem Lyrid, pozorovali evropští astronomové v roce 1861. Zatím jenom jednou, protože se z dálav sluneční soustavy vynořuje jen jednou za 415 let.

Nad Českem létají Muskovy „hvězdné vláčky”. Natočili jsme je

Věda a školy

Tradiční vesmírnou podívanou na letní obloze bývají v srpnu Perseidy. Nejvýraznějším rojem letošního roku se stanou prosincové Geminidy. Jejich maximum připadá na noc z 13. na 14. prosince, kdy bude Měsíc ve fázi novu. Odborníci očekávají až 150 meteorů za hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Lyrid z Británie (22. dubna brzy ráno)

Meteory jsou světelné úkazy, které vznikají tehdy, když se malá tělíska nebo částečky prachu, které ve své dráze zanechala kometa, dostanou do atmosféry Země. Při letu ovzduším se třou o vzduch, rozžhaví se a většinou vypaří. Přitom dochází k ionizaci okolního plynu, a tak vzniká meteor - jasná světelná čára na obloze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám