Hlavní obsah

Od ISS se odpoutala loď Cygnus. Před zánikem se v ní provedou pokusy

Novinky, ČTK, Filip Šára
ISS (oběžná dráha)

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) ve středu 6. ledna opustila nákladní loď Cygnus NG-14 americké společnosti Northrop Grumman. Než její valná část při sestupu shoří v horních vrstvách atmosféry, uskuteční se v lodi experiment věnovaný požární bezpečnosti v kosmu. Video z odpoutání od ISS zprostředkovala od vesmírného úřadu NASA agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: ISS opustila loď CygnusVideo: NASA, AP

 
Článek

Plavidlo Cygnus NG-14 vynesla 3. října na oběžnou dráhu raketa Antares z kosmodromu Wallops v americkém státě Virginia. Na orbitální komplex loď o dva dny později dopravila 3,5 tuny zásob pro posádku, materiálu určeného k vědeckým výzkumům a další náklad, mj. supermoderní model toalety Universal Waste Management System (Univerzální systém nakládání s výměšky, UWMS).

Zařízení je vyrobeno z titanu a jeho uváděná cena je 23 milionů dolarů (téměř půl miliardy korun). Záchod, který má díky svému designu usnadnit vykonávání potřeby ve stavu beztíže zejména ženám, se má po testovací fázi stát součástí vybavení lodi Orion. S tou chce NASA dopravovat posádky na Měsíc.

K ISS dorazila nákladní loď, přivezla supermoderní záchod za půl miliardy

Věda a školy

V říjnu se každopádně jednalo o patnáctý zásobovací let vesmírných kamionů Cygnus na ISS a čtrnáctý na základě kontraktu s NASA o poskytování komerčních zásobovacích služeb.

Detekování ohně

Cygnus, do něhož posádka ze stanice přemístila odpad, který může s lodí shořet, byl nyní před odletem odpojen a přemístěn na bezpečnou vzdálenost pomocí robotického ramene Canadarm-2.

Před zánikem při sestupu k Zemi bude v lodi proveden pečlivě připravovaný experiment Saffire-V. Jedná se o již pátý pokus (předchozí čtyři se rovněž uskutečnily v lodích Cygnus), jehož cílem je vyvinout co nejspolehlivější protipožární systém pro použití ve vesmíru.

Plameny ve vesmíru. Američané rozdělali oheň v nákladní kosmické lodi

Věda a školy

Podle NASA tentokrát bude experiment proveden v podmínkách tlaku a koncentrace kyslíku, jež by měly panovat v budoucích vesmírných lodích. Jeho součástí bude detekování ohně, monitorování produktů spalování a následné čištění po požáru.

Využito má být zařízení podobné plánovanému vybavení kosmických lodí pilotovaných posádkou. Data získaná z testu Saffire-V budou využita při ověřování scénářů reakce na požár v těchto lodích.

Nová nákladní loď Cargo Dragon zakotvila u ISS. Přivezla i vánoční dárky a krocana

Věda a školy

Příští týden v pondělí 11. ledna má ISS opustit další kamion, Cargo Dragon společnosti SpaceX. Tento modernizovaný nákladní dopravní prostředek firmy na orbitální laboratoři zakotvil začátkem prosince.

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

Pro zajímavost – zásobovací kapsle Cygnus je navíc pojmenována na počest Kalpany Chawlaové, první astronautky indického původu. Zahynula 1. února 2003 během návratu raketoplánu Columbia z mise STS-107.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám