Hlavní obsah

NASA zveřejnila další zvuky z Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil další audiozáznam, který jeho robotické vozítko Perseverance zachytilo při své misi na Marsu. Rover je prvním kosmickým aparátem, který zaznamenává zvuky rudé planety, připomíná list The Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zvuky z MarsuVideo: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/ISAE-Supaéro/NASA Jet Propulsion Laboratory/, AP

 
Článek

Rover Perseverance již zaznamenal pět hodin zvuků z Marsu. Vesmírná agentura tento týden zveřejnila nové úryvky.

Dva mikrofony na palubě šestikolového vozítka mají dodávat nový rozměr způsobu, jak vědci a inženýři zkoumají tuto planetu. Díky oběma mikrofonům tak mise zachytila poryvy větru na Marsu, stejně tak zajímavě vykreslený zvuk motorů či jak pod kolečky roveru křupe tamní štěrk.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Ilustrace roveru NASA Perseverance Mars ukazuje umístění jeho dvou mikrofonů.

„Je to, jako kdybyste tam opravdu stáli,“ prohlásil podle webu NASA planetární vědec Baptiste Chide z Výzkumného institutu astrofyziky a planetologie ve francouzském Toulouse, který právě data z oněch mikrofonů studuje.

„Marsovské zvuky vykazují silné basové vibrace, takže když si nasadíte sluchátka, můžete to opravdu cítit,“ dodal.

Vrzání a bouchání. NASA zveřejnila zvuk, který vydává Perseverance při jízdě po Marsu

Věda a školy

První ukázky zvuku, který vydává průzkumník Perseverance při jízdě po povrchu Marsu, zveřejnila NASA již v březnu.

Foto: Courtesy of DPA

Jak píše NASA, tyto komerční mikrofony jsou podobné těm na roveru Perseverance.

Rover Perseverance přistál na Marsu 18. února v kráteru Jezero. Ze samotného přistávání není k dispozici žádná zvuková nahrávka. NASA však později uveřejnila krátkou audionahrávku, kterou Perseverance pořídil po přistání. Byl na ní slyšet vysoký zvuk, který vydávají přístroje na roveru, v pozadí byly patrné závany větru na povrchu planety.

Další let vrtulníčku na Marsu odložen kvůli anomálii

Věda a školy

Úkolem vozítka je pátrat po stopách mikrobiálního života v dávné minulosti, ale také plnit úkoly spojené s přípravou budoucích výprav lidí na Mars.

Na planetě mohly být před 3,7 miliardy let podmínky pro život

Perseverance navíc už opravdu začíná odhalovat tajemství marsovského kráteru Jezero. Podle všeho dokázal, že daný kráter byl skutečně dříve jezerem. Veškeré dosud zjištěné indicie nasvědčují tomu, že na Marsu kdysi mohl být život, resp. vhodné podmínky pro jeho uchování.

Data z Marsu: Na planetě kdysi mohly být podmínky pro život

Věda a školy

Kráter Jezero na planetě je nyní nehostinnou promrzlou pouští. Vědci se nicméně i díky studiu současných fotografií od sondy čím dál silněji domnívají, že před 3,7 miliardy let byla oblast plná vody a mohla obsahovat život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám