Hlavní obsah

Rusko příští rok pošle sondy k Měsíci i Marsu

Moskva

Rusko vyšle v červenci příštího roku automatickou stanici Luna-25 na Měsíc. V září téhož roku bude následovat rusko-evropská mise s robotickým vozítkem na Mars, oznámil v ruské televizi šéf státní korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Foto: Sergey Bobylev/TASS, Profimedia.cz

Zleva maketa roveru ExoMars, vedle pak lunární přistávací modul Luna-25 na snímku z letošního března

Článek

Devítiměsíční mise ExoMars 2022 má na rudé planetě pátrat po důkazech existence života v minulosti a současnosti, poznamenal na svém webu list Izvestija.

Luna měla startovat už nyní

List také připomněl, že start automatické meziplanetární stanice Luna-25 z nového ruského kosmodromu Vostočnyj se původně plánoval na tento měsíc.

Rusko plánuje kolonizaci Měsíce po roce 2030

Věda a školy

Nicméně v srpnu Roskosmos informoval o odkladu na květen příštího roku vzhledem k potřebě delší přípravy.

Rogozin tedy aktuálně informoval o dalším odkladu projektu, který má zahájit dlouhodobý ruský „měsíční” program, počítající s odběrem vzorků z povrchu Měsíce a ve vzdálenější perspektivě i s vybudováním základny na Měsíci ve spolupráci s Čínou.

Vozítko NASA bude pátrat po vodě u měsíčního kráteru Nobile

Věda a školy

Aparát Luna-25 se podle deníku skládá z přistávacího zařízení a přístrojového úseku. Úkolem je vypracovat základní postupy a technologie pro hladké přistání a výzkum dané oblasti Měsíce.

Další odklady

Roskosmos a Evropská kosmická agentura (ESA) loni v březnu oznámily, že kvůli pandemii odkládají start druhé etapy společné mise ExoMars s vysláním robotického vozítka ke zkoumání rudé planety o dva roky.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Původně se speciální robotické vozítko mělo k Marsu vydat loni v létě. Nový termín startu byl vybrán s ohledem na balistické podmínky, které umožňují vypuštění aparátu ze Země k Marsu jednou za dva roky v rámci dvou krátkodobých časových úseků, jež trvají každý deset dnů.

Vozítko bude druhou etapou programu společného bádání evropských a ruských vědců na rudé planetě. První začala v březnu 2016, kdy se k Marsu vydala družice Trace Gas Orbiter (TGO) s modulem Schiaparelli.

Evropská sonda dopadla na povrch Marsu rychlostí 540 km/h. Počítač se spletl

Věda a školy

Zatímco TGO se po půl roce zdárně usadil na plánované oběžné dráze, modul, který měl provádět průzkum na povrchu, se při neúspěšném přistání rozbil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám