Hlavní obsah

Další let vrtulníčku na Marsu odložen kvůli anomálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Malý vrtulník Ingenuity amerického úřadu NASA má na Marsu problém, kvůli kterému je na neurčito odložen další, už čtrnáctý let. Test s vyšší rychlostí otáček rotorů před startem v obtížnějších podmínkách řidší atmosféry proběhl úspěšně, ale byly po něm zaznamenány určité anomálie, sdělil Jaakko Karras, představitel Laboratoře tryskového pohonu (JPL), která má v NASA program Ingenuity na starosti.

Foto: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/HANDOUT, Profimedia.cz

Ingenuity má za sebou zatím 13 letů.

Článek

Helikoptéra o velikosti malého dronu přistála na Marsu 18. února společně s roverem Perseverance, má ale samostatný program. Jeho podstatou je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Stroj dosud překonal všechna očekávání vědců, první let absolvoval 19. dubna.

Klesající hustota atmosféry

Ingenuity měl původně provést jen pět plánovaných letů během několika měsíců. Vzhledem k jejich úspěšnému splnění se vědecký tým JPL rozhodl pokračovat. Postupně se tak lety posunuly do období, kdy na Marsu sezonně klesá hustota atmosféry.

Při přípravě programu se počítalo s hustotou ekvivalentu 1,2 až 1,5 procenta hustoty zemského ovzduší na úrovni mořské hladiny. V nadcházejících měsících by však marsovská atmosféra měla mít jen procento hustoty té zemské.

Čtrnáctý let, plánovaný podle portálu Space.com na 18. září, byl proto rizikový, neboť rotory se kvůli klesající hustotě atmosféry musejí točit rychlostí, jež nebyla vyzkoušená ani při přípravě na Zemi.

Z tohoto důvodu byla předtím provedena zkouška, při níž rotory vrtulníku dosáhly rychlosti 2800 otáček za minutu. To je o 10 procent více ve srovnání s 2537 otáčkami za minutu při předchozích letech.

Vrtulníček Ingenuity se při 12. letu na Marsu překonal

Věda a školy

Uvedený test odborníci JPL následně vyhodnotili jako úspěšný. Jak však minulý týden na webu NASA věnovanému Ingenuity uvedl Jaakko Karras, před samotným provedením letu se objevil problém.

Helikoptérka sama let zrušila

„Ingenuity během automatické předletové kontroly detekoval anomálii u dvou malých servomotorů řízení letu a udělal přesně to, co udělat měl - zrušil let,“ popsal Karras.

Helikoptéra má šest tzv. servomotorů, tři pro každý ze dvou rotorů. Tyto malé motory upravují rozteč rotorů, což umožňuje vrtulníku řídit orientaci a polohu během letu.

Marsotřesení odhalilo, proč je rudá planeta pro život tak nehostinná

Věda a školy

„Servomotory jsou mnohem menší než motory otáčející rotory, ale odvádějí obrovské množství práce a mají rozhodující význam pro stabilní a kontrolovaný let,“ poznamenal Karras.

Dodal, že Ingenuity provedl 21. a 23. září dva další testy se servomotory. Potíž ale je, že zkoumaný problém se podle něj nedá zcela zopakovat.

Pauza nejméně do poloviny října

Experti nicméně nadále pokračují ve snaze určit příčinu problému, který se u dvou servomotorů vyskytl.

Astronauti by si na Marsu mohli stavět domy z prachu a krve, tvrdí vědci

Věda a školy

Ingenuity každopádně zůstane na marsovské zemi ještě několik dalších týdnů, i kdyby se podařilo nesnáze brzy vyřešit. Rudá planeta je totiž nyní ve sluneční konjunkci, což znamená, že je na opačné straně Slunce než Země. Naše hvězda tak může zasahovat do komunikace vysílané mezi oběma planetami.

NASA proto zastavila do poloviny října vysílání příkazů Ingenuity a dalším svým robotickým zařízením na Marsu.

Rover odebral vzorky

Za připomenutí stojí, že robotickému vozítku Perseverance se před měsícem podařilo odebrat vzorky z povrchu dané planety. NASA byla však opatrnější a před oficiálním potvrzením úspěšného odběru chtěla na dalších fotografiích ověřit, že je v trubici dostatečné množství materiálu pro analýzu.

Roveru Perseverance se povedlo na Marsu nabrat vzorek materiálu

Věda a školy

S focením tedy odborníci čekali na lepší světelné podmínky – a jak jsme tehdy informovali, dočkali se.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám