Hlavní obsah

Roveru Perseverance se povedlo na Marsu nabrat vzorek materiálu

Washington

Robotickému vozítku Perseverance americké vesmírné agentury NASA se minulý týden podařilo odebrat vzorky z povrchu Marsu. Úřad byl však opatrnější a před oficiálním potvrzením úspěšného odběru chtěl na dalších fotografiích ověřit, že je v trubici dostatečné množství materiálu pro analýzu. S focením tak NASA čekala na lepší světelné podmínky – a dočkala se.

Foto: NASA/JPL-CALTECH

„Nikdy jsem nebyl šťastnější, že vidím díru ve skále,“ napsal po odběru vzorku z marsovského povrchu inženýr NASA Adam Steltzner.

Článek

NASA roveru zřídila na Twitteru jeho vlastní účet, příspěvky na něm píše v první osobě, jako kdyby je psalo robotické vozítko z Marsu.

„Na prvních snímcích je vidět vzorek z odběru. Fotky, které jsem pořídil, jsou kvůli špatnému světlu neprůkazné. Až budou lepší světelné podmínky, pořídím další fotky, abychom potvrdili, že máme v trubici neporušený vzorek,“ napsala nejprve NASA ve druhé polovině minulého týdne. S textem také zveřejnila dvě fotografie trubice na vzorky.

A v neděli 5. září pak došlo k potvrzení zdárného odběru s tím, že nyní se provádí utěsnění nádoby se vzorkem, který má být v budoucnu dopraven na Zemi.

„Máme vzorek! Nikdy jsem nebyl šťastnější, že vidím díru ve skále,“ napsal už před pár dny na Twitteru hlavní inženýr projektu Adam Steltzner, tedy ještě před oním zmíněným oficiálním potvrzením.

NASA chce pomocí robotického roveru získat kolem 35 takových vzorků. Odběry proto budou dál pokračovat na jiných místech.

První odběr vzorků na Marsu se roveru Perseverance nezdařil. Materiál byl příliš jemný

Věda a školy

První odběr na začátku srpna se nezdařil kvůli velké jemnosti materiálu.

Mise Perseverance zahrnuje především hledání známek možného minulého – nikoli současného – života na Marsu, shromažďování údajů o klimatu a geologii planety a také sbírání vzorků hornin a prachu.

Třináct letů Ingenuity

Perseverance přistál na Marsu 18. února s helikoptérkou Ingenuity v útrobách. Vrtulníček o velikosti malého dronu má vlastní program. Není vybavený vědeckými přístroji a jeho jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Vrtulníček Ingenuity se při 12. letu na Marsu překonal

Věda a školy

Očekávání expertů stroj překonal a má už za sebou 13 úspěšných letů v atmosféře rudé planety, při nichž mj. pořídil množství záběrů terénu ze vzduchu. Snímky vědci využívají i při plánování trasy Perseverance.

„Ve výšce osm metrů se rychlostí 3,3 m/s vydal 105 metrů SV směrem nad vybrané útvary v oblasti South Séítah. Stejnou cestou se vrátil zpět a po 161 sekundách letu tak uletěl 210 metrů,“ popsal 13. let Ingenuity, ke kterému došlo v neděli, specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám