Hlavní obsah

NASA dala zelenou středečnímu startu soukromé lodi s americkými astronauty

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dal v pátek zelenou napjatě očekávanému startu dvou amerických astronautů na palubě kosmické lodi společnosti SpaceX, který je naplánovaný na středu 27. května z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Půjde o první Američany pilotovaný let v americké lodi z území USA od roku 2011, kdy skončil jejich program raketoplánů.

Foto: Twitter SpaceX

Raketa má za sebou statický zážeh

Článek

Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley by měli 27. května ve 22:33 SELČ odstartovat ve vesmírné lodi Crew Dragon nesené raketou Falcon 9 k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam dorazí další den.

Raketa podle firmy SpaceX miliardáře Elona Muska už prošla tzv. statickým zážehem na rampě, čímž testování Falconu vrcholí.

Šéf NASA Jim Bridenstine potvrdil, že ve středu 27. května dojde ke startu.

V posledních letech přitom Američané s dopravou posádky na ISS spoléhali jen na pronajatá místa v ruských plavidlech Sojuz.

Podle Armstronga to bylo ponižující

Astronaut Neil Armstrong (1930-2012), první člověk, který stanul na povrchu Měsíce, v roce 2011 prohlásil onen výpadek v amerických schopnostech za „ponižující a nepřijatelný”. V té době se ovšem předpokládalo, že americké lodě začnou k ISS létat už v roce 2015.

Posádka nové lodi Crew Dragon stále neví, kolik času na ISS stráví

Věda a školy

Pokud se celá aktuální mise vydaří, stane se SpaceX první soukromou firmou, jíž se podařilo dopravit lidskou posádku na ISS a zpět na zemský povrch.

Američané si ale pro jistotu ještě objednali místo v ruském Sojuzu. Jeden americký astronaut poletí na ruské lodi na ISS letos na podzim. O zakoupení místa se dohodly NASA a ruská korporace Roskosmos, americká strana zaplatí přes 90 milionů dolarů (přibližně 2,3 miliardy korun).

Na podzim poletí astronaut NASA na ISS ruským Sojuzem. Za 90 milionů dolarů

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám