Hlavní obsah

Kolem Země už létá přes 400 družic Starlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Soukromá americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska ve středu 22. dubna večer SELČ zdárně dopravila na oběžnou dráhu sedmou sérii 60 satelitů sítě Starlink, která umožní globální připojení k internetu. Kolem Země těchto družic už krouží kolem 420. První stupeň rakety Falcon 9 po vynesení nákladu do vesmíru přistál na plující plošině v Atlantském oceánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Společnost SpaceX vyslala do kosmu sedmou várku satelitů Starlink, už jich tam má celkem 420Video: Reuters

 
Článek

Falcon 9, jehož první stupeň byl využit už počtvrté, zamířil do vesmíru z floridského kosmodromu na Mysu Canaveral. Přibližně po 15 minutách letu se satelity po úspěšném vynesení na předběžnou orbitu oddělily od druhého stupně rakety.

Družice se odpojily opět najednou, jako tomu bylo při šesté sérii v polovině března. Rotace jim pak umožnila, aby se od sebe vzdálily před zažehnutím vlastního pohonu, který jim v příštích týdnech či měsících umožní dostat se na stanovené oběžné dráhy ve výšce zhruba 550 kilometrů.

Při dřívějších letech se satelity uvolňovaly z nosiče po jednom nebo po párech.

Celosvětová síť astronomům navzdory

Společnost SpaceX podle agentury Reuters uvedla, že satelity jí umožní přímo přenést internet k terminálům, které si zákazníci nastaví ve svých domovech nebo kancelářích.

„Očekává se, že letos bude služba spuštěna ve Spojených státech a Kanadě,” sdělil Musk. Cílem společnosti je dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v příštím roce i ve zbytku světa.

Nad Českem létají Muskovy „hvězdné vláčky”. Natočili jsme je

Věda a školy

Počet satelitů Starlink chce Muskova firma rychle zvyšovat – letos se plánovalo s družicemi startovat každé dva až tři týdny, což ale kvůli odkladům nelze. Prozatímní plán počítá s rozmístěním asi 12 000 družic, uvažuje se o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 000 satelitů.

Astronomům se takové úmysly vůbec nezamlouvají – prý to naruší pozorování oblohy, stejně tak se může stát, že kvůli tomu například přehlédneme potenciálně nebezpečný asteroid.

Přes Muskovy družice neuvidíme blížící se asteroid, varují astronomové

Věda a školy

Středeční vynesení další várky satelitů Starlink bylo 84. letem Falconu 9 od června 2010, poznamenal server Spaceflight Now. Tím se tato raketa společnosti SpaceX stala nejvíce využívaným americkým nosičem nákladu na oběžnou dráhu. Překonala 83 misí rakety Atlas 5 konkurenta United Launch Aliance (ULA), jenž je společným podnikem společností Boeing a Lockheed Martin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám