Hlavní obsah

Na obloze tento týden uvidíme uskupení čtyř planet. Vrcholí také Lyridy

Hvězdáři mají do neděle unikátní možnost sledovat na obloze naráz Venuši, Mars, Jupiter a Saturn. Každé ráno mezi pátou a šestou hodinou vytvoří řadu, která má být za dobrých atmosférických podmínek viditelná pouhým okem. Do toho v pátek vyvrcholí nejstarší meteorický roj Lyridy, které by měly být rovněž dobře viditelné.

Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Všech pět planet Sluneční soustavy viditelných pouhýma očima a k tomu Měsíc - vše najednou za rozbřesku 24. června 2022

Článek

Při čiré hvězdné obloze planety od hvězd rozeznáte podle problikávání. Planety „svítí“ stabilně, a intenzita jejich záře se obvykle nemění.

V brzkých ranních hodinách, kdy mají být tyto objekty viditelné, však hvězdy budou zářit už jen zřídka.

„Východ slunce bude v průběhu následujících dnů nastávat stále dříve, takže je lepší vidět zarovnání dříve. Obtížnější bude zachytit planety v relativně krátkém časovém úseku mezi tím, kdy vystoupí nad obzor a kdy je Slunce následuje,“ říká Jake Foster z oddělení astronomie v Royal Museums Greenwich pro Daily Mail.

Po kolizi dvou objektů se u mladé hvězdy objevil obrovský oblak prachu

Věda a školy

„Venuše bude znatelně nejjasnější ze všech čtyř planet a bude zářit jasným bílým světlem. Jupiter bude druhý nejjasnější a také bude zářit bílou barvou,” popisuje Foster.

„Saturn bude zřetelně slabší než ostatní tři, kvůli jeho mnohem větší vzdálenosti od Slunce. Mars bude výrazně rozdílný od ostatních díky svému zbarvení, které se pouhým okem bude jevit jako jasně oranžový světelný bod,” doplnil Foster, jak rozeznat planety od sebe.

V blízkosti seřazení má navíc být viditelný i měsíc v poslední čtvrti.

Lyridy uvidíme dobře

Meteory, které tento astronomicky bohatý týden doplní, jsou letos viditelné od 14. do 30. dubna. V tomto období prolétá Země proudem prachových částic uvolněných z jádra komety Thatcher.

Jméno Lyridy nesou podle souhvězdí Lyry. Právě z něj je totiž uvidíme vylétat. Jedná se o nejstarší meteorický roj, který je na naší planetě znám už 2600 let.

Přilétá nejstarší známý roj meteorů

Věda a školy

Svého maxima dosáhne roj tento pátek, ve 21 hodin SELČ, tedy přibližně hodinu po západu slunce. Měsíc bude ve fázi krátce před poslední čtvrtí. Pozorovací podmínky budou tedy ještě relativně dobré.

Reklama

Výběr článků

Načítám