Hlavní obsah

Na ČVUT probíhá letní škola informatiky. Jen pro středoškolačky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavním městě se tento týden koná Letní škola IT (informačních technologií) pro 31 dívek ze středních škol, kterou organizuje nezisková vzdělávací organizace Czechitas spolu s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) v Praze a firmou Microsoft. Hlavním cílem akce je přilákat ke studiu informatiky na vysokých školách a univerzitách co nejvíce studentek.

Foto: FIT ČVUT

Letní škola IT pro středoškolačky

Článek

V rámci programu letní školy dívky nahlížejí do mnoha oblastí informatiky a mají zjistit, že IT není jen sezení u počítače. Během týdenního programu je čekají základy programování (JavaScript či HTML), robotika i počítačová grafika.

Studentská soutěž

Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice studentská soutěž zvaná hackathon, na které budou zpracovávat svůj vlastní projekt. V rámci programu také navštíví laboratoře Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT, v jejíchž prostorách se akce pořádá.

Celý program vyvrcholí v pátek 23. srpna galavečerem v budově pražského sídla Microsoftu, kde budou účastnice prezentovat své závěrečné práce.

Nebát se přihlásit navzdory okolí

„Sama jsem studovala informatickou vysokou školu a ze své zkušenosti mohu říct, že nás dívek bylo v ročníku zhruba 10 procent. Letní škola je v tomto ohledu nesmírně důležitá, protože dívkám ukáže, že IT je zcela normální obor a že se vůbec nemusí bát přihlásit na informatickou školu, i když je od toho například okolí odrazuje,“ uvedla ředitelka a zakladatelka spolku Czechitas Dita Přikrylová.

Její slova potvrdila i bývalá účastnice letní školy Eliška. „Moje mamka se mě snažila přesvědčit, abych šla studovat medicínu. Skoro se jí to i povedlo, ale nakonec jsem zjistila, že biologie by mě nebavila tolik jako informatika. Ve třeťáku na gymnáziu se to zlomilo. Vliv na to měla moje kamarádka, která se také zajímala o matematiku a fyziku. Doslova mi řekla, ať zkusím taky ty kompy,“ prozradila.

„Škála uplatnění na zajímavých pozicích je v oboru IT opravdu velká. Aby se studenti středních škol technického vzdělání nebáli, snažíme se jim informatiku přiblížit právě prostřednictvím různých kurzů. Dlouhodobě zaznamenáváme rostoucí trend počtu dívek, aktuálně je to v průměru 15 procent ze všech studentů. A přesně tyto akce k němu přispívají,“ poznamenal proděkan pro vnější vztahy FIT ČVUT Josef Kolář.

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8:00 do 20:00. Hlavní program se odehrává na půdě zmíněné fakulty, večerní program je většinou určen pro exkurze ve firmách. Primárně je škola určena dívkám, které technologie zajímají, nicméně účast není podle vyjádření ČVUT podmíněna vstupními znalostmi v oboru.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám