Hlavní obsah

Na brněnské letní škole se učí česky studenti ze 42 zemí

Brno

Studenti z celého světa se od pondělí 22. července seznamují s českým jazykem i kulturou na Letní škole slovanských studií (LŠSS), kterou pořádá Filozofická fakulta Masarykovy univerzity (FF MUNI) v Brně. Účastníci se cvičí v české gramatice i výslovnosti, mají i poznávat literaturu. Letošního 52. ročníku školy se podle organizátorů má celkově zúčastnit 135 studentů z více než čtyřicítky zemí.

Foto: Masarykova univerzita

Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

Letní škola potrvá čtyři týdny, absolvují ji studenti ze 42 států.

„Jsou země, ze kterých se hlásí velké množství studentů, například z Argentiny,” uvedl zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti ministerstva zahraničních věcí Jiří Krátký.

Do Brna přijeli účastníci také z Belgie, Austrálie, Rumunska, Turecka nebo Vietnamu.

Nejstaršímu účastníkovi je 72 let

„Studenti budou rozřazeni na základě vstupního testu do deseti skupin od úplných začátečníků po pokročilé,” doplnila před začátkem vedoucí pořádajícího kabinetu češtiny pro cizince FF MUNI Eva Rusinová.

Nejstarším účastníkem letní školy je student, který se narodil v roce 1947.

Účastníky čeká intenzivní výuka od pondělí do soboty, absolvují také přednášky a besedy. Na programu je i několik výletů, třeba do Beskyd, Telče nebo vinného sklepa v Bořeticích na Břeclavsku.

Pokud budou studenti potřebovat poradit, jsou jim kdykoliv k dispozici průvodci, což jsou většinou bývalí účastníci LŠSS.

Škola češtiny jako veřejná diplomacie

„Díky letním školám můžeme šířit českou kulturu dále. Účastníci šíří povědomí o České republice v jejich zemi, je to taková veřejná diplomacie,” podotkl Krátký.

Účastníci školy jsou například potomci emigrantů nebo studenti bohemistiky či lingvistiky. „Před 12 lety jsem dokončil studium české lingvistiky na Univerzitě Tarase Ševčenka v Kyjevě a od té doby jsem toho hodně zapomněl, proto jsem se rozhodl absolvovat letní školu a oživit si český jazyk,” prozradil ukrajinský student Olexij.

Studenti na LŠSS jsou stipendisté ministerstva školství a zmíněného kabinetu češtiny pro cizince na MUNI.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám