Hlavní obsah

Muskova firma vypustila na oběžnou dráhu dalších 60 družic sítě Starlink

Mys Canaveral (USA)

Raketa Falcon 9 v pondělí 11. listopadu úspěšně vynesla z Floridy v USA na oběžnou dráhu dalších 60 družic chystané sítě Starlink. Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tak udělala další krok k vybudování satelitního systému, který by měl umožnit vysokorychlostní přístup k internetu z kteréhokoli místa na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: SpaceX dostal na oběžnou dráhu dalších 60 družic sítě StarlinkVideo: SPACEX, Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters šlo již o čtvrtý let do vesmíru pro konkrétní nyní použitý první stupeň dané nosné rakety Falcon 9, čímž byl stanoven její rekord v rámci znovupoužitelných raketových stupňů.

Firma SpaceX při pondělním letu dosáhla i dalších úspěchů. Poprvé využila aerodynamický kryt nákladního prostoru, který už má za sebou jeden transport do kosmu. Kromě toho se společnosti už po pětačtyřicáté podařilo zdárně přistát s nějakým prvním stupněm rakety Falcon 9.

SpaceX se snaží opětovným používáním některých částí raket snížit celkové náklady letů do vesmíru.

Na své orbity se pak družice umístily samostatně

Falcon 9 nejprve vynesl družice na předběžnou oběžnou dráhu ve výšce 280 kilometrů nad zemským povrchem. Aparáty se pak oddělily a s využitím vlastního pohonu zamířily na své určené operační orbity, které se nacházejí 550 kilometrů nad zemským povrchem. Vlastním motorem satelity dokážou upravovat oběžnou dráhu a udržovat polohu.

Zabudované sledovací navigační systémy umožňují společnosti SpaceX přesné zaměření družic. Firma rovněž tvrdí, že aparáty tvořící Starlink dokážou sledovat trosky na oběžné dráze a díky tomu se autonomně vyhýbat kolizím.

Musk do toho šlápl, Zemi budou obíhat tisíce družic pro připojení k internetu

Věda a školy

Prvních šest desítek satelitů Starlink se dostalo na oběžnou dráhu letos v květnu. Síť má tvořit až 12 000 satelitů, později možná i více.

SpaceX doufá, že se satelitní síť Starlink stane klíčovým zdrojem financování větších vesmírných projektů, jako je plán kolonizovat Mars.

„Věříme, že toto je základní kámen na cestě k založení soběstačného města na Marsu a základny na Měsíci,“ poznamenal zakladatel a šéf firmy Elon Musk v květnu krátce před zahájením realizace projektu se satelity.

Nebylo to však úplně bez komplikací, jak společnost v létě přiznala – tři z šedesáti kusů družic Starlink nefungovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám