Hlavní obsah

Mládě čápa z Chebu přišlo o nohu, díky protéze z 3D tiskárny se učí znovu chodit

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Františkovy Lázně

Čapí mládě ze Záchranné stanice živočichů Soos nedaleko Františkových Lázní je prvním zvířecím pacientem, který v Česku dostal protézu vytištěnou pomocí 3D tisku. Tu pro něj navrhl a vyrobil sedmnáctiletý student Matyáš Michl, který dál pracuje na vylepšení původního prototypu. Nadějný student Novinkám spolu se zaměstnanci záchranné stanice popsal, jak taková protéza pro opeřence vzniká a jaké plány s neobvyklým pacientem mají dál.

Beznohé mládě čápa se učí znovu chodit díky protéze z 3D tiskárnyVideo: Novinky

 
Článek

Na zraněné mládě byli zaměstnanci záchranné stanice upozorněni díky webkameře namířené na jeden z komínů v Chebu, přes kterou mohou na sociálních sítích lidé čapí hnízda sledovat.

„Podle typu úrazu je evidentní, že noha byla zaškrcená a v podstatě uhnila a upadla. Jednoho dne se čápě rozhodlo, že uskuteční svůj první let. Bylo to něco mezi letem a pádem. Odchytli jsme ho a dovezli do záchranné stanice,” přiblížil správce rezervace Soos Zdeněk Soukup.

Foto: Lubomír Zrna

Za protézou pro čápa stojí zleva veterinář Michal Houtke, správce rezervace Zdeněk Soukup a student Matyáš Michl.

Ve stanici, kam se dostal v polovině července, se mláděte ujal veterinář Michal Houtke, který také přišel s nápadem vytvořit protézu.

„Ve volné přírodě by neměl moc nadějí na přežití. Protézu jsme chtěli dát hlavně proto, aby mláděti, které je ve vývinu, správně dorostla kostra. Z toho důvodu se musí vykompenzovat i končetina, která chybí,“ uvedl veterinář Houtke, který na pomoc oslovil mladého studenta Matyáše Michla.

Sedmnáctiletý student z ostrovské střední průmyslové školy měl zkušenosti s 3D tiskem už od základní školy. Vytvořit protézu ale pro něj bylo novinkou, se kterou se úspěšně popasoval.

Foto: Matyáš Michl

Navrhnout a vytisknout protézu trvalo sedmnáctiletému studentovi necelé tři dny.

„Nafotil jsem pahýl z různých úhlů a pomocí toho jsem jej udělal v digitalizované formě. Podle toho jsem udělal protézu, kterou jsem obalil kolem pahýlu. Část protézy je vyplněná pěnou pro pohodlí při nošení. Na nohu se protéza uchycuje pásky ze suchého zipu,” popsal Michl.

Čápovi mohou měnit tvar chodidla

„Zespoda je speciální uchycení, do kterého mohu dávat různé koncovky, které se zajišťují šroubem. To je jeho chodidlo,” vysvětluje autor protézy. Tvar chodila tak mohou odborníci různě měnit a zkoušet, jak na ně bude čáp reagovat. Výroba prvního prototypu trvala studentovi necelé tři dny.

Dnes už čáp nosí třetí verzi protézy. Zatímco u prvního prototypu byl problém s odíráním pahýlu nohy a s příchytnými pásky, které si čáp sundával, druhá protéza začala rostoucímu čápovi být malá. A ani u třetího modelu práce nekončí.

Foto: Matyáš Michl

Koncovka ve spodní části protézy lze vyměňovat a uzpůsobovat tak tvar umělého chodidla.

„Třetí protéza, nejnovější model, je o něco zkrácená, protože se čápovi začaly v místě dělat otlaky.  Má kolenní kloub, díky kterému se protéza neprotáčí,“ popsal student s tím, že chystají i čtvrtou verzi protézy, kterou by měl doplňovat i umělý kotník pro lepší chůzi. „Budeme dělat nový odlitek a bude přizpůsobena silikonová nožka, která zabrání prokluzu nohy a rotaci pahýlu v protéze,” doplnil vedoucí stanice Soukup.

I když šikovný tým ze záchranné stanice malému čápovi nejspíše zachránil život, do volné přírody se jen tak nevrátí. „Protéza bude potřebovat občasnou údržbu a kdybychom ho pustili do volné přírody, tak bychom ztratili možnost protézu udržovat,” uvedl Soukup. Čápovi tak budou hledat nové ubytování nejspíše v zoologické zahradě. „Podmínkou ovšem bude, aby měl dostatečně velkou voliéru, aby mohl létat a žít plnohodnotný život,” dodal.

Foto: Lubomír Zrna

Díky protéze z 3D tiskárny může čáp žít plnohodnotný život, zůstat však musí pod dohledem odborníků.

Unikátní nápad by mohl pomoci i dalším zvířatům

Podle veterináře Michala Houtkeho se jedná o v Česku dosud unikátní zákrok. „Čápě je první zvíře v Česku, které má protézu vytvořenou na 3D tiskárně. Předtím se protézy dělaly hlavně z leteckého hliníku,“ uvedl s tím, že inspiraci čerpali zejména ze zkušeností z Německa, kde podobné protézy vyzkoušeli například u dravců.

O jejich zkušenosti mají zájem i další záchranné stanice v Česku a s další prosbou o pomoc, tentokrát z Královehradeckého kraje, byl osloven i samotný návrhář protézy.

„Mají tam oslíka, asi rok a půl starého, který si uřízl kus nohy o drát. Je to trochu jiná váhová kategorie, takže uvidíme. Zkusím to, a jestli to půjde, tak budu jedině rád,” dodal tvůrce 3D protézy Michl.

Reklama

Výběr článků

Načítám