Hlavní obsah

Ministerstvo chystá pro uprchlíky z Ukrajiny systém jazykových kurzů na středních školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství chce pro uprchlíky z Ukrajiny zlepšit jazykovou podporu na středních školách. Ukrajinští žáci by podle něj mohli do škol přicházet již se základními znalostmi češtiny z intenzivních kurzů a po nástupu ke vzdělávání by měli mít nárok na dalších 200 hodin jazykové výuky pro cizince. Ve středu to uvedl Ondřej Macura z tiskového odboru úřadu s tím, že systém následných jazykových kurzů v SŠ by měl fungovat od září.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

O konkrétním modulu vzdělávání se rozhodne podle počtu a rozložení ukrajinských žáků v českých školách.

„Chystáme v zásadě dvojí podporu, a to v rámci snahy nastavit pro ukrajinské žáky pokud možno co nejefektivnější způsob výuky češtiny jako cizího jazyka,“ sdělil Macura.

Scio: S přípravou na přijímačky jsou deváťáci lehce ve skluzu

Věda a školy

Plánují se podle něj intenzivní jazykové kurzy češtiny, které by nabízely střední školy i další instituce zabývající se výukou češtiny jako cizího jazyka.

320 + 200 hodin

Intenzivní jazykové kurzy by podle Macury mohly být v rozsahu minimálně 80 hodin a maximálně 320 hodin. Žáci by měli mít nejvýše čtyři vyučovací hodiny denně a nejméně jednu vyučovací hodinu za den ve třech dnech v týdnu, řekl.

„Cílem těchto kurzů by bylo při rozsahu 320 hodin dosáhnout úrovně A2 tak, aby ukrajinští žáci dostali dobrý jazykový základ, který mohou již rozvíjet a který jim umožní porozumět základním informacím ve škole, případně se na neznámé umět zeptat,“ zmínil.

Přístup Ukrajinců na pracovní trh i příspěvek domácnostem za jejich ubytování, schválil Senát

Domácí

Dalších 200 hodin – po nástupu do školy – jazykové podpory by od září, tedy od nového školního roku, měly organizovat samotné střední školy. Ukrajinští žáci by se mohli účastnit jazykových kurzů v době běžné výuky ve škole. Obsah vzdělávání by se jim přitom mohl upravit. S úpravou výuky na nezbytně nutnou dobu pro děti uprchlíků počítá návrh zvláštního zákona, který je aktuálně v Parlamentu.

„Typicky se může jednat o zdokonalování znalostí českého jazyka žáka. U žáků z Ukrajiny může být zpočátku vhodné soustředit se na jejich adaptaci,“ nastínil Macura.

Situace kolem uprchlíků ve školách je nepřehledná. MŠMT neví, kolik se jich vejde

Věda a školy

Upozornil zároveň, že ale zatím stále není jasné, kolik žáků z Ukrajiny a kam do škol nastoupí. „MŠMT má připraveno několik modelů vzdělávání, které však závisí na konkrétním počtu a rozložení žáků,“ poznamenal.

Úpravy přijímaček

Podle platných předpisů se uchazečům o studium maturitních oborů po vzdělávání v zahraničí promíjí jednotný test z češtiny a nahrazuje se pohovorem. Test z matematiky by podle návrhu zvláštního zákona, který schválila Sněmovna, mohli uprchlíci z Ukrajiny skládat i v ukrajinštině nebo angličtině.

Přihlášky na maturitní obory si budou moct podat zřejmě do 5. dubna, na nematuritní obory do 8. dubna.

Výjimka z očkování do školky pro děti z Ukrajiny nebude. Nemocnice mají navýšit kapacity

Věda a školy

V základních školách je od loňského září rozsah kurzu češtiny pro cizince 100 až 200 hodin po dobu maximálně deseti měsíců. Kurzy musí nabízet aspoň jedna škola v každém obvodu obce s rozšířenou působností. Podle kritiků tento systém nadále opomíjí potřebu dlouhodobé podpory jazyka při výuce. Jazyková podpora ve středních školách je podle nich zatím často nulová.

PŘEHLEDNĚ: Co schválila Sněmovna na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám