Hlavní obsah

Kosmonauti zkoušejí zalepit trhlinu na ISS lepidlem ze smůly jehličnanů. Poslouží i vysavač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) použije lepidlo vyrobené z pryskyřice severoafrických jehličnanů, aby hermeticky utěsnila trhlinu v přechodové komoře ruského modulu Zvezda, kterou z ISS už měsíce uniká vzduch. Uvedla to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na hovory vedené mezi kosmonauty na oběžné dráze a pozemním řídicím střediskem.

Foto: NASA

Část ruského segmentu ISS na ilustračním snímku: uprostřed je servisní modul Zvezda (s připojenou kosmickou lodí).

Článek

Na utěsnění modulu se začalo pracovat v pondělí 1. března. Podle plánu by měla být práce hotová tento týden v pátek.

Více trhlin?

Z rozhovorů vyplynulo, že kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov k utěsnění trhliny v modulu použijí mj. také vrtačku, vysavač, různé stěrky a tmely, pěnovou gumu, fólie, čisticí ubrousky, kovové podložky a izolační pásku.

Na ISS opět nefungoval ruský generátor kyslíku

Věda a školy

Během práce se mají chránit ochrannými pomůckami. Nelze vyloučit, že v přechodové komoře jsou i další trhliny – kosmonauti jich původně vytipovali až šest, ale při dalším zkoumání se ukázalo, že vzduch unikal jen v jediném místě. V uzavřeném úseku, kde se trhlina nachází, poklesl tlak.

O malém úniku vzduchu z ISS informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos loni v srpnu. Americký úřad NASA vzápětí ujistil, že únik se nachází v přípustných mezích a neohrožuje ani posádku, ani fungování orbitální laboratoře.

Z ISS uniká vzduch

Věda a školy

Až v září se ale podařilo zjistit, že k úniku dochází v pracovním úseku ruského modulu, kde se nachází vědecká aparatura. Avšak první pokus utěsnit prasklinu za pomocí lepicí pásky nevedl k úspěchu, připomněl server Newsru.com.

Určit přesné místo není snadné, a utěsnit už vůbec ne

Určit přesné místo, kudy vzduch uniká, se posádce podařilo až v polovině října za pomoci sáčku s čajem. Následující den po přelepení předpokládané praskliny se pokles tlaku zpomalil, ale jen nakrátko.

Kosmonauti odhalili místo úniku vzduchu z ISS pozorováním čajového sáčku

Svět

V listopadu kosmonauti místo vyspravili novou záplatou, ale ani ta úniku trvale nezabránila. Zprvu se odhadovalo, že trhlina má 2,7 centimetru, ale nakonec se ukázalo, že je dlouhá 4,5 centimetru. Místo kosmonauti nafotili i z vnější strany.

Minulý měsíc nákladní loď Progress MS-16 dopravila na oběžnou dráhu zásoby kyslíku, speciální mikroskop potřebný pro prozkoumání trhliny a materiál a nářadí k opravě.

Ruská loď s problémy zakotvila u ISS. Dovezla jídlo, kyslík i těsnění, aby už neunikal vzduch

Věda a školy

Na ISS se aktuálně nalézá sedmičlenná posádka: čtyři astronauti NASA Kathleen Rubinsová, Victor Glover, Shannon Walkerová a Michael Hopkins, dva ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov a japonský astronaut Soiči Noguči.

Chystané nové solární panely

Právě Rubinsová s Gloverem zahájili v neděli 28. února směnu vně vesmírné stanice, během níž měli stanici začít připravovat na instalaci nových solárních panelů, jelikož ty stávající už jsou za hranicí životnosti. Ve volném kosmickém prostoru pracovali přes sedm hodin.

Jejich úkolem bylo namontovat upevňovací konzole a podpěry pro první dva nové solární panely, které má nákladní loď firmy SpaceX na oběžnou dráhu doručit v červnu.

Astronauti na oběžné dráze opět vyšli ven. Připravují ISS na nové solární panely

Věda a školy

V pátek 5. března Rubinsová do otevřeného vesmíru vystoupí znovu, aby spolu s japonským kolegou Nogučim přípravu na instalaci solárních panelů dokončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám