Hlavní obsah

Kontroly jednotných přijímaček nenašly žádná chybná zadání, tvrdí Cermat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kontroly Cermatu a nezávislé odborné komise ministerstva školství nenašly v letošních jednotných přijímacích zkouškách na střední školy žádná chybná zadání. Všechny úlohy odpovídaly učivu ZŠ a náročnost byla v souladu s požadavky, které na uchazeče klade školský zákon, uvedl Cermat v tiskové zprávě. Výsledky uchazečů jsou podle něj srovnatelné s výsledky z předchozích let.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Žáci přicházejí 3. května do Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě na přijímací zkoušky na střední školy. Ilustrační snímek

Článek

Jednotné přijímací zkoušky, které na maturitní obory středních škol organizuje Cermat, se konaly 3. až 6. května. Na podobu testů se pak snesla kritika. Podle některých žáků a rodičů byl zejména test z matematiky v první den zkoušek velmi obtížný, a to i kvůli úlohám z geometrie, kterou žáci při výuce na dálku moc neprocvičovali.

Deváťáci u přijímaček tvrdě narazili

Věda a školy

Konzultant společnosti EDUin Oldřich Botlík upozornil, že v češtině se zase prodloužilo množství textu, který uchazeči museli přečíst.

Cermat nezohlednil současnou situaci?

Nyní Cermat výsledky testů zpřístupnil ředitelům škol, kteří by pořadí uchazečů měli zveřejnit do dvou pracovních dnů.

Před zkouškami na gymnázium se zapotili i rodiče

Domácí

„Didaktické testy prošly před zpřístupněním výsledků školám odbornou kontrolou validační komise Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermatu) a Nezávislé odborné komise MŠMT. V rámci expertního posouzení tyto komise konstatovaly, že všechny úlohy i testy jako jednotlivé celky odpovídají obsahu i formě Rámcového vzdělávacího programu (RVP) pro základní vzdělávání, jsou konstrukčně v pořádku a svou náročností odpovídají požadavkům kladeným na uchazeče podle školského zákona,“ uvedl Cermat.

Přijímací testy ukázaly, že Cermat má vlastní vzdělávací politiku, tvrdí organizace EDUin

Věda a školy

Kritikům se nicméně zejména nelíbilo, že Cermat podle nich nijak nezohlednil současnou covidovou situaci a prezenční výuku.

„V letošním roce se nebude přijímat na střední školy podle nějakých studijních předpokladů, ale takřka výhradně podle klíče, kdo měl kvalitní distanční výuku, dostupnou techniku a funkční rodinné zázemí,” vyjádřil nedávno obavy programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký, jelikož Cermat podle něj stávající situaci nijak nezohlednil.

Podle Cermatu jsou výsledky podobné jako v minulosti

K jednotným přijímacím zkouškám se v letošním roce přihlásilo zhruba 84 tisíc uchazečů. Na čtyřletých oborech se výjimečně jednotné zkoušky konat nemusely, přesto se pro ně rozhodla většina škol. Přihlásilo se na ně zhruba 61 tisíc žáků.

Všichni, kteří podali přihlášku aspoň do jednoho oboru s jednotnou zkouškou, mohli dělat testy dvakrát. Z obou termínů se jim uznal lepší výsledek.

Přijímačky prověří komise, reaguje ministerstvo na kritiku

Věda a školy

Uchazeči dosáhli v testech průměrného procentního skóru 57,9 procenta z češtiny a 43,2 procenta z matematiky. Nejlepší výsledky měli v průměru na čtyřletých gymnáziích, a to 71,9 procenta v češtině a 58,7 procenta u matematiky. Na učilištích získali průměrně z češtiny 45,8 procenta bodů a z matematiky 31,8 procenta. Podle Cermatu jsou výsledky podobné jako v minulosti.

Někteří odborníci ve vzdělávání ale již dříve upozorňovali, že se výsledky přijímacích zkoušek z jednotlivých let nedají moc srovnávat, protože testy se mohou lišit. Jejich úkolem není na prvním místě ověření úrovně znalostí, ale seřazení uchazečů podle jejich výkonu.

Stovka studentů pochodovala centrem Prahy, požadovala úřední maturity

Věda a školy

Na šestiletých gymnáziích dosáhli žáci u zkoušky z češtiny průměrného procentního skóru 60,5 procenta a u zkoušky z matematiky 50,1 procenta. Na osmiletých gymnáziích získali v češtině 56,2 procenta a v matematice 48,1 procenta. Na šestiletá gymnázia se hlásilo asi 5300 uchazečů, na osmiletá gymnázia zhruba 17 500.

Náhradní termín pro omluvené žáky bude 2. a 3. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám