Hlavní obsah

Stovka studentů pochodovala centrem Prahy, požadovala úřední maturity

Praha

Zhruba stovka mladých lidí v pondělí za výkřiků hesel „Hanba Plagovi!“ či „Co chceme? Spravedlivou maturitu! Kdy ji chceme? Teď!“ pochodovala centrem Prahy. Studenti vyrazili z náměstí Republiky k ministerstvu školství na Malé Straně. Ideálně chtějí tzv. úřední maturitu, kterou prosazoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Podobu maturit ale stanoví zákon a začínají příští týden.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Účastníci protestního pochodu za maturitu, který 17. května v Praze uspořádaly organizace Spravedlivá maturita a NE:BRZO.

Článek

Protestní pochod v Praze za férovou maturitu a proti ministru školství Robertu Plagovi (za ANO) uspořádaly studentské iniciativy Spravedlivá maturita a NE:BRZO.

„Plaga ven!“

Studenti při pochodu za doprovodu policie zamířili nejprve přes Vltavu pod Letnou, následně šli před Úřad vlády, kde čtvrt hodiny skandovali „Plaga ven!“ a podobně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Protestující se zastavili i u Úřadu vlády.

Většinou zabírali jenom jeden jízdní pruh, nezablokovali tak dopravu zcela. Na akci dohlíželo několik desítek mužů v uniformách.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Pochod skončil kolem půl šesté před ministerstvem školství, před budovou nechali maturitní vysvědčení. Stálo na něm, že „ministr Robert Plaga, původem z Ivančic, státní občanství Peklo, neprospěl z žádného ze čtyř předmětů – z ochoty pomoci, z lidskosti, z komunikace a diskuse a z principů demokracie“.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Účastníci protestního pochodu za spravedlivou maturitu, který se konal 17. května v Praze, položili u budovy ministerstva školství vysvědčení pro ministra Plagu.

ANO a ČSSD původně chtěly, aby Plaga umožnil interním předpisem resortu školství, aby končící středoškoláci letos získali maturitu na základě průměru známek za dosavadní studium.

Podle Plagy by to byl nezákonný postup, formu maturit určuje zákon. V minulých měsících pro úřední maturitu horoval i premiér Babiš.

Středoškoláci představili priority pro spravedlivější školství. Upozorňují i na problémy učňů

Věda a školy

Proti úřední maturitě se postavily například také Unie školských asociací nebo Asociace ředitelů gymnázií. Podle nich by taková změna maturitní zkoušky znamenala nerovnost před zákonem pro minulé i budoucí maturanty. Ředitelé SŠ navíc upozorňovali, že maturanti už byli s úpravami letošních zkoušek seznámeni.

Středoškoláci chtěli větší změny

Už v lednu se rozhodlo o zrušení slohů u letošních maturit. V březnu pak, že maturanti nebudou muset tento rok skládat ani ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Rozhodnout se pro ně budou moci dobrovolně.

Neúspěšní maturanti dostanou jeden opravný termín navíc. Už během prázdnin

Věda a školy

„Neúspěšní maturanti dostanou letos navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce léta,“ řekl pak Plaga na konci dubna.

Ministerstvo zvýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. „Pokud maturanti neudělají testy napoprvé na konci května, budou si je moct opravit v termínu 7. až 9. července,“ dodala tehdy mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Účastníci protestního pochodu za spravedlivou maturitu

„Chtěli jsme významnější změny – zrušení praktické části a ústní části, ponechání pouze didaktických testů (od Cermatu – pozn. red.). Mnohokrát jsme vyzvali ministra Plagu ke komunikaci,“ uvedli organizátoři na začátku protestu.

Načasování návratu do SŠ není ideální, ve stejný den začnou maturitní testy, reagují ředitelé

Věda a školy

Termín státních maturitních testů se letos kvůli koronavirové epidemii posunul ze začátku května na 24. až 26. květen. Podobně období školních maturit nezačalo 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se mohou konat od 19. dubna do 27. srpna.

Na 2. stupni základních škol skončí všude rotační výuka, vrátí se i středoškoláci

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám