Hlavní obsah

Na středních školách začalo období přijímaček

Praha

Na středních školách začalo v pondělí 3. května období přijímacích zkoušek. Na čtyřleté obory se koná první termín jednotných přijímacích testů, které ale letos kvůli epidemii covidu mohly školy nahradit školními přijímačkami. Pokud škola nemá převis zájemců, mohla uchazeče přijmout i bez zkoušek. Jednotné testy zůstaly povinné jen na víceletých gymnáziích, kde proběhnou ve středu a ve čtvrtek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Žáci přicházejí 3. května do Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě na přijímací zkoušky na střední školy.

Článek

Jednotné přijímačky na SŠ probíhají 3. až 6. května, školní přijímací zkoušky budou od 5. do 19. května.

Všechny tyto zkoušky provázejí přísná protikoronavirová opatření. Uchazeči musejí nejprve předložit negativní test na covid-19, který není starší než sedm dní. Výjimku mají očkovaní nebo ti, kdo prodělali onemocnění v posledních 90 dnech. Při zkouškách jsou povinné roušky, školy musejí zajistit časté větrání a dezinfekci.

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Věda a školy

Podle informací Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) se k jednotným přijímacím zkouškám – které Cermat organizuje – letos přihlásilo zhruba 84 tisíc uchazečů, což je přibližně o 10 tisíc méně než loni, kdy byly tyto zkoušky povinné.

O tom, kolik žáků se hlásí na obory bez jednotných testů, nemá úřad přehled. Podle dřívějších zjištění ČTK se pro vlastní testy ale rozhodla jen menšina škol.

Dva pokusy

Na čtyřletých oborech půjde k jednotným přijímačkám asi 61 tisíc uchazečů, což je zhruba o 8100 méně než loni. Na rozdíl od minulého roku, kdy měli uchazeči kvůli opatřením vlády proti koronaviru na testy jen jeden pokus, mohou letos žáci dělat zkoušku dvakrát. Druhý termín bude hned v úterý.

Většina se také hlásí na dvě školy, přičemž lepší ze dvou výsledků se jim pak bude počítat pro obě stejně.

Upravte termíny přijímaček, apelují středoškoláci na rektory

Věda a školy

Tak jako loni se uchazečům i letos prodloužil čas na vypracování testů. Test z matematiky trvá 85 minut, tedy o čtvrt hodiny déle než v minulosti. Na test z češtiny mají uchazeči 70 minut, což je proti dřívějšku o 10 minut více.

Ministerstvo školství to zdůvodnilo odlišností dlouhotrvající výuky na dálku ve školách a tím, že se žáci nemuseli vždy naučit vše, co se v učebních plánech předpokládá. Podoba testů nicméně zůstává stejná.

Neúspěšní maturanti dostanou jeden opravný termín navíc. Už během prázdnin

Věda a školy

Výsledky jednotných přijímacích zkoušek ze čtyřletých oborů obdrží ředitelé 19. května. Pořadí uchazečů by pak měli zveřejnit do dvou pracovních dnů. Náhradní termíny zkoušek budou 2. a 3. června, jejich výsledky školy oznámí nejpozději 16. června.

Další otevírání škol

Co se týká nového rozvolňování v oblasti školství, od 3. května, tedy od tohoto pondělí, se do lavic vracejí žáci druhého stupně základních škol či nižších ročníků víceletých gymnázií v Praze, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji. Budou mít tzv. rotační výuku, při které se třídy střídají po týdnu ve škole a doma.

V půlce republiky se vrací do škol starší děti. Deváťáky hned čekají přijímačky

Domácí

V sedmi uvedených regionech budou moci také chodit do školek děti ze všech ročníků, dosud to bylo od minulého týdne možné jen v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji.

Od pondělí 10. května by se měla obnovit rotační výuka 2. stupně ZŠ v celém Česku. Obnoví se i praktická výuka zbývajících ročníků vysokých škol, dosud je na VŠ povolená praxe jen ve zdravotnických či farmaceutických oborech a v posledních ročnících ostatních oborů.

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otevírat školy a školky

Domácí

Od pondělí 10. května by pak mělo dojít k otevření zbývajících mateřských škol v celé republice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám