Hlavní obsah

Kolem Země už sviští desátá sada Muskových satelitů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska vynesla v pátek do kosmu desátou várku družic Starlink, které mají umožnit globální připojení k internetu. Jak informovala agentura AP, na orbitu raketa dopravila rovněž i dva satelity BlackSky vesmírné firmy Speceflight Industries, které poslouží ke snímkování Země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do kosmu zamířily další satelity StarlinkVideo: SpaceX, AP

 
Článek

Falcon 9 odstartoval z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral v 7:12 SELČ. První stupeň rakety se po několika minutách po svém oddělení vrátil a bez potíží přistál v Atlantském oceánu na plošině firmy SpaceX jménem Of Course I Still Love You („Samozřejmě tě stále miluji“).

Potvrzení umístění satelitů na příslušnou orbitu.

Druhý stupeň rakety na určené oběžné dráze nejprve vypustil družice BlackSky, posléze následovalo 57 satelitů Starlink pro chystanou internetovou síť.

Musk jich chce mít tisíce

Počet satelitů Starlink hodlá SpaceX rychle zvyšovat – letos plánovala s družicemi startovat každé dva až tři týdny, což ale kvůli odkladům není snadné. Předchozí devátý „balíček” přišel na řadu v červnu, přičemž další start se uskutečnil až nyní.

Raketa Falcon vynesla na orbitu devátou várku Muskových satelitů

Věda a školy

Od května 2019 se tak v kosmu ocitlo už skoro 600 družic Starlink. Cílem společnosti je do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění „nového” internetu v Kanadě a v části Spojených států – a příští rok ve zbytku světa.

Přes Muskovy družice neuvidíme blížící se asteroid, varují astronomové

Věda a školy

Prozatímní výsledný plán počítá s rozmístěním asi 12 tisíc Starlinků. SpaceX ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 tisíc satelitů. Musk je kvůli tomu terčem kritiky od astronomů, podle kterých takové množství aparátů znesnadní pozorování oblohy, navíc to může i zvýšit koncentraci tzv. kosmického smetí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám