Hlavní obsah

Raketa Falcon vynesla na orbitu devátou várku Muskových satelitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX v sobotu 13. června úspěšně vynesla na oběžnou dráhu devátou sérii satelitů Starlink, které mají umožnit globální připojení k internetu. Raketa odstartovala z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral v 11:21 SELČ a kromě 58 satelitů firmy miliardáře Elona Muska pro chystanou internetovou síť dopravila do vesmíru i tři družice SkySat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Společnost SpaceX vyslala do kosmu devátou várku satelitů StarlinkVideo: SpaceX, AP

 
Článek

První stupeň rakety se po několika minutách vrátil a bez potíží přistál v Atlantském oceánu na plošině firmy SpaceX jménem Of Course I Still Love You („Samozřejmě tě stále miluji“).

Druhý stupeň rakety na určené oběžné dráze nejprve vypustil družice SkySat společnosti Planet, která se věnuje snímkování Země. Podle agentury AP se jednalo o užitečný doplňující náklad. Krátce po sobotním poledni našeho času následovaly družice Starlink.

Šlo již o 87. let typu rakety Falcon 9 od toho premiérového v červnu 2010. Letos tento nosič zamířil do vesmíru s nějakým nákladem podesáté.

Musk vyslal na oblohu dalších 60 družic Starlink

Věda a školy

Nebude družic až příliš?

Počet satelitů Starlink chce SpaceX rychle zvyšovat – letos plánovala s družicemi startovat každé dva až tři týdny, což ale kvůli odkladům způsobeným mimo jiné špatným počasím není snadné.

Od května 2019 se v kosmu ocitlo už 538 družic Starlink. Cílem společnosti je do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v Kanadě a v části Spojených států - a příští rok ve zbytku světa.

Přes Muskovy družice neuvidíme blížící se asteroid, varují astronomové

Věda a školy

Prozatímní výsledný plán počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic. SpaceX ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 tisíc satelitů. Musk je kvůli tomu terčem kritiky od astronomů, podle kterých takové množství satelitů znesnadní pozorování oblohy, navíc to může i zvýšit koncentraci tzv. kosmického smetí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám