Hlavní obsah

Japonci se připojí k americkému návratu astronautů na Měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko se připojí k americkému plánu návratu astronautů na Měsíc. Spojeným státům nabídne technickou spolupráci při výstavbě orbitálního komplexu Gateway pro lunární misi, zatím zvažuje dobu trvání pomoci. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Kjódó s tím, že Tokio chce oficiálně informovat USA později v letošním roce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace plánované měsíční orbitální stanice Gateway.

Článek

O zapojení do lunárního programu rozhodl výbor pro vesmírné záležitosti při úřadu japonské vlády, který zároveň pozdržel rozhodnutí o tom, zda se Japonsko zúčastní taktéž i další výstavby stanice Gateway po roce 2025 na oběžné dráze Měsíce.

Zamýšlená stanice má sloužit nejen k průzkumu naší přirozené družice, ale i jako základna pro cesty k Marsu. Důvodem japonského váhání jsou podle Kjódó obavy z vysokých finančních nákladů.

Američané představili nové skafandry pro misi na Měsíc. Vhodné pro muže i ženy

Věda a školy

Pokud se Japonsko rozhodne k účasti i po roce 2025, budou zásoby ke stanici Gateway dopravovat už lodě nové generace HTV-X, které nahradí stávající japonská nákladní plavidla HTV. První let nové lodi je plánován na rok 2022.

Japonci chtějí v rámci lunární mise poskytnout především součásti systému podpory života, vzduchotechnická zařízení a baterie.

Možný posun začátku výstavby stanice

Začátek výstavby stanice Gateway byl původně plánován na rok 2022 s termínem dokončení v roce 2026. Letos ale americký vesmírný úřad NASA oznámil, že se chce v první řadě soustředit na návrat astronautů na Měsíc do roku 2024 a poté do roku 2028 zajistit dlouhodobě udržitelné lunární mise.

Obě fáze sice spoléhají na Gateway, ale kvůli přerozdělení není vyloučena změna harmonogramu výstavby stanice na oběžné dráze kolem Měsíce.

Austrálie pomůže Američanům s letem na Měsíc i Mars, investuje 100 milionů USD

Amerika

Spojené státy dosud jako jediná země světa dokázaly dopravit astronauty na lunární povrch, poprvé se tak stalo v červenci 1969. Naposledy Američané chodili po Měsíci v roce 1972. Zajímavostí je, že posledním Američanem, který na měsíčním povrchu stanul, byl Eugene Cernan česko-slovenského původu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám