Hlavní obsah

Ingenuity bude na Marsu létat ještě další měsíc, rozhodla NASA

Washington

Americká vesmírná agentura NASA se rozhodla o dalších 30 dnů prodloužit testování svého malého vrtulníku Ingenuity na Marsu, přičemž nevyloučila ani další pokračování. Úřad o tom informoval na páteční tiskové konferenci krátce před tím, než dostal další údaje z rudé planety. Ty potvrdily, že se podařil druhý pokus o čtvrtý let helikoptérky. Ten byl naplánovaný původně na čtvrtek, ale kvůli softwarovému problému se odložil.

BEZ KOMENTÁŘE: Čtvrtý let helikoptéry IngenuityVideo: NASA Jet Propulsion Laboratory

 
Článek

„Marsovská helikoptéra dokončila svůj čtvrtý let, přičemž letěla dál a rychleji než předtím. Pořídila také více fotografií nad povrchem Marsu,“ oznámila Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti mj. právě program robotického roveru Perseverance včetně testování Ingenuity.

„Vrtulníček úspěšně provedl čtvrtý let ve výšce pěti metrů v celkové délce 266 metrů a plně prověřil schopnost létat,“ shrnul na svém Twitteru český popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Také předchozí tři lety Ingenuity – 19., 22. a 25. dubna – byly úspěšné.

Američané odložili čtvrtý let vrtulníčku na Marsu i návrat astronautů z ISS

Věda a školy

JPL tento týden na svém webu informovala, že při čtvrtém letu měl vrtulník předvést možnosti využívání průzkumu ze vzduchu. Doba letu se měla zvýšit proti třetímu testu v neděli z 80 vteřin na 117 sekund, rychlost ze 7,2 na 13,8 km/h a překonaná vzdálenost ve srovnání s nedělními 100 metry se měla více než zdvojnásobit. Očividně se vše povedlo.

Ingenuity si podmanila Mars. Helikoptérka letěla už potřetí a nejrychleji, urazila 100 metrů

Věda a školy

NASA je spokojená

NASA dala najevo naprostou spokojenost s výkonem své helikoptéry na Marsu už po jejím třetím letu. A koncem minulého týdne přidala informaci, že se rozhodla k původně plánovanému třicetidennímu „letovému oknu“ pro Ingenuity přidat dalších 30 dní.

Čína vypustila do kosmu základní modul své orbitální stanice Nebeská harmonie

Věda a školy

Poté, co se prokázalo, že na rudé planetě je možný řízený let s vlastním pohonem, experiment s Ingenuity brzy zahájí novou demonstrační fázi operací zaměřenou na zjištění, jak by letecký průzkum a další funkce mohly prospět budoucímu výzkumu Marsu a dalších světů, napsal americký kosmický úřad na svém webu.

Reklama

Související články

Helikoptéra na Marsu vzlétla

Malá výzkumná helikoptéra amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nazvaná Ingenuity se pokusila v pondělí o první zkušební let na povrchu...

Výběr článků

Načítám