Hlavní obsah

Gazdík nechce „školní turistiku“. U zápisů by se mohla zohledňovat doba přihlášení v obci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) zvažuje změnu podmínek pro zápisy do spádových škol, aby se u trvalého bydliště zohledňovala i délka jeho trvání. Mohlo by to podle něj pomoct zamezit situacím, kdy se lidé kvůli zápisům přehlašují na novou adresu a v důsledku převisu přihlášek se pak o přijatých musí losovat. Gazdík to uvedl v pátek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Problém přehlašování lidí na adresu v obvodu školy, kam chtějí dítě zapsat, nazval Gazdík školní turistikou. Zhoršuje podle něj přeplněnost škol v některých obvodech. Připomněl, že v poslední době jde o velmi častý problém v prstenci kolem Prahy, kde jsou kapacity škol i školek nejvíc vytížené.

V případě, že škola nemá dost míst pro všechny zájemce o zápis s trvalým pobytem v daném obvodu, musí přijaté vylosovat. Ministrovi se to nelíbí.

U zápisů do ZŠ bylo v dubnu 142 tisíc dětí, Ukrajinci půjdou později

Věda a školy

„Já zvažuji, že bychom se bavili o změně příslušného zákona, abychom zřizovatelům dali možnost více kritérií, než je pouze trvalé bydliště v obci. Mně by se třeba líbilo kritérium jako délka trvalého bydliště v obci, což by právě té (školní) turistice zabránilo,“ řekl.

Lidé, kteří se např. v dané obci narodili, by pak podle ministra mohli mít větší šanci na přijetí než ti, kteří se do obce přihlásili jen kvůli škole před nedávnem na adresu třeba k příbuzným, míní.

Ministru školství Gazdíkovi bude pomáhat deset poradců

Věda a školy

O záležitosti chce Gazdík jednat i se svými poradci, kterých má deset. Jsou mezi nimi sociolog Daniel Prokop, bývalý ministr financí za ANO a IT expert Ivan Pilný nebo zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl.

Organizace upozorňuje na neoprávněné požadavky u zápisů

Jinou změnu v nastavení zápisů by chtěla organizace Spolu, která pomáhá rodičům dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Podle ní by podmínky pro zápisy neměly umožňovat nastavení jiných kritérií pro přijetí do spádové školy než věk a bydliště dítěte.

Pětina znevýhodněných žáků čelí tlaku na změnu školy, zjistil výzkum

Věda a školy

Organizace tento týden uvedla, že asi třetina rodičů handicapovaných dětí se u zápisu setkala s neoprávněnými požadavky školy na přijetí jejich potomka. Šlo třeba o podmínku, aby rodiče zajistili speciální pomůcky nebo doprovod na mimoškolní akce.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám