Hlavní obsah

Do vesmíru poletí první Američanka domorodého původu. Bude navíc velitelkou

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyšle – nejdříve na konci září – posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Její součástí a zároveň i velitelkou mise bude astronautka Nicole Aunapuová Mannová (45), která se stane první Američankou domorodého původu v kosmickém prostoru. Informoval o tom web stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Nicole Aunapuová Mannová

Článek

Mannová má kořeny v indiánském kmeni Vailakiů (Wailaki), není však jen potomkem původních obyvatel amerického kontinentu – její dědeček přišel do USA z Estonska a právě po něm má příjmení Aunapu.

„Ještě zajímavější je, že bude první ženou-velitelkou Crew Dragonu,” připomněl pro Novinky popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře.

Vezme si indiánský lapač snů

Jako velitelka mise bude zodpovědná za všechny fáze letu. S sebou si může do vesmíru vzít maximálně 1,4 kilogramu osobních věcí. Mannová serveru Indian Country Today řekla, že mezi nimi nebude chybět indiánský lapač snů, který jí dala matka, když byla malá.

„Myslím, že je důležité, abychom zprávy jako tyto šířili v naší komunitě, aby si i jiné domorodé děti uvědomily, že překážky, které tu vždycky byly, skutečně začínají mizet,” uvedla astronautka.

Olegu, všechno zahoď! Problém s napětím zkrátil vesmírnou procházku ruských kosmonautů

Věda a školy

Společně s Mannovou se mise Crew-5 v kosmické lodi Dragon 2 (Crew Dragon) společnosti SpaceX zúčastní americký astronaut Josh Cassada, ruská kosmonautka Anna Kikinová a japonský astronaut Kóiči Wakata. Tým během pobytu na ISS provede 250 vědeckých experimentů, které jsou podle NASA zaměřené jak na život na Zemi, tak na další objevování vesmíru.

Start rakety s touto novou posádkou k ISS má proběhnout 29. září, respektive podle informací na webu Kennedyho vesmírného střediska NASA „ne dříve než” tento den.

Mannová pochází z Kalifornie, kde studovala inženýrství na Stanfordově univerzitě. Stala se plukovnicí a pilotkou amerického námořnictva, dvakrát sloužila na letadlových lodích, které podporovaly americké bojové operace v Iráku a v Afghánistánu. Za armádní službu dostala šest ocenění.

NASA poslala měsíční raketu na odpalovací rampu, první start se blíží

Věda a školy

Astronautkou se Mannová stala v roce 2013. V roce 2020 se dostala do užšího výběrů astronautů, kteří by se mohli zúčastnit mise Artemis, jejímž cílem je v roce 2025 přistát na Měsíci.

Výběr článků

Načítám