Hlavní obsah

NASA poslala měsíční raketu na odpalovací rampu, první start se blíží

Aktualizováno

Ve čtvrtek proběhl přesun nosné rakety SLS (Space Launch System) z montážní a přípravné haly na 6,8 km vzdálenou vzletovou rampu Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral floridského ostrova Merrit. Vývoz začal zhruba ve 4:00 SELČ, cesta zabrala sestavě necelých 10 hodin. Vrcholí tak přípravy ke startu mise Artemis I k Měsíci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přesun měsíční rakety na odpalovací rampuVideo: Reuters

 
Článek

Raketa i s kapslí Orion byla přepravena z budovy Vehicle Assembly Building (VAB) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na rampu LC-39B.

NASA plánuje v rámci programu Artemis na konci srpna vyslat novou obří raketu SLS s lodí Orion k Měsíci. Mise Artemis I, zkušební let bez posádky, má naši přirozenou družici obkroužit a vrátit se zpět na Zemi.

42denní mise

Start více než měsíc dlouhé lunární mise je naplánovaný na 29. srpna. Možnost startu se nabízí od 14.33 SELČ a potrvá dvě hodiny. Pokud se start podaří, raketa se po 42 dnech vrátí na naši planetu 10. října.

V případě neúspěchu, např. kvůli počasí, plánuje NASA další starty 2. a 5. září; na další pokus pak musí dva týdny počkat.

Američané hodlají na konci srpna vyslat raketu k Měsíci. Odhalili lidské stopy na povrchu

Věda a školy

S výškou 98 metrů jsou měsíční raketa SLS společně s modulem Orion vyšší než socha Svobody.

Stroj čeká na let k Měsíci po opravách, které byly potřeba po červnových testech. Během nich se objevilo několik technických problémů včetně úniku paliva. Únik tankovaného vodíku ze systému dodávajícího palivo pro nádrž v hlavním stupni rakety určité vrásky inženýrům nadělal, nicméně celkově byl testovací odpočet rakety úspěšný.

Představitelé NASA v červenci ujistili, že veškeré potíže se podařilo vyřešit a testování rakety je téměř u konce.

K Měsíci míří první jihokorejská sonda. Bude zkoumat místa pro přistání

Věda a školy

Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany opět na lunární povrch, kde byli naposledy v roce 1972 v rámci programu Apollo.

Artemis I je první fází tohoto programu, tj. nepilotovaný let lodi Orion kolem Měsíce a zpět na Zemi. Druhou etapou (Artemis II) bude stejný let Orionu kolem Měsíce, a tedy dosažení jeho oběžné dráhy, ale už s lidskou posádkou.

Třetí etapa (Artemis III) zahrnuje vysílání astronautů na stanici Lunar Gateway u Měsíce a později i přistání posádky na lunárním povrchu. Vůbec poprvé by na naší přirozené družici měla stanout i žena.

K Měsíci odstartovala nová sonda

Věda a školy

Podle dřívějších odhadů NASA se poslední fáze uskuteční nejdříve v roce 2025.

Reklama

Výběr článků

Načítám