Hlavní obsah

Olegu, všechno zahoď! Problém s napětím zkrátil vesmírnou procházku ruských kosmonautů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problém s napájením skafandrů si vynutil předčasné ukončení středeční pracovní směny ruských kosmonautů vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Týkalo se to Olega Artěmjeva, který se pak se svým kolegou Denisem Matvějevem bezpečně vrátil do přechodové komory laboratoře kroužící na oběžné dráze. Kdyby vše šlo podle plánu, trvala by akce o skoro tři hodiny déle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli problémům se skafandrem byl výstup do kosmu ukončen předčasněVideo: Reuters

 
Článek

Výstupu z ruského segmentu ISS se ve skafandrech Orlan-MKS zúčastnili ruští kosmonauti Artěmjev (červené rozlišovací pruhy) a Matvějev (modré rozlišovací pruhy).

Problém s napětím akumulátoru přiměl moskevské pozemní řídící středisko rutinní výstup do vesmíru předčasně ukončit, konstatovali podle agentury Reuters ruští i američtí představitelé.

U budované čínské kosmické stanice přistála laboratoř Hledání nebes

Věda a školy

„Ve středu v 15:53 SELČ začal výstup dvojice ruských kosmonautů do volného kosmického prostoru. Oleg Artěmjev a Denis Matvějev nakonec strávili mimo ISS pouze čtyři hodiny a jednu minutu. Důvodem přerušení bylo nízké napětí akumulátoru ve skafandru Orlan-MKS Artěmjeva,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Jakmile začala úroveň napětí v baterii v Artěmjevově skafandru klesat, donutilo to letové dispečery v Moskvě, aby nařídili okamžitý návrat kosmonauta do přechodové komory vesmírné stanice.

„Olegu, zahoď všechno a vrať se,“ naléhal letový dispečer na Artěmjeva, jak bylo podle zpravodajských agentur slyšet v živém vysílání.

„Všechno zahoď a začni se hned vracet... Vrať se a připoj se ke staničnímu zdroji napájení,“ zněly dále pokyny.

Artěmjev poslechl.

Italka a Rus vylepšovali u ISS robotickou ruku, kterou chtěl Rogozin zrušit

Věda a školy

Ruští letoví dispečeři se pak rozhodli předčasně ukončit celý výstup do otevřeného vesmíru, jakmile Matvějev, druhý kosmonaut provádějící danou „venkovní“ misi na orbitě, umístil robotické rameno, které v rámci směny upravovali, zpět do správné polohy.

„Artěmjev nebyl v žádném nebezpečí,“ potvrdil komentátor živých přenosů Rob Navias, mluvčí Johnsonova vesmírného střediska při americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Na ovčí farmě v Austrálii přistály úlomky z mise SpaceX

Věda a školy

Výstup měl původně trvat šest hodin a 44 minut. V plánu např. bylo na evropský manipulátor ERA umístit kamery a osvětlovací jednotky.

Současné osazenstvo ISS tvoří kromě Artěmjeva a Matvějevem ještě jejich kolega z ruské vesmírné korporace Roskosmos Sergej Korsakov, dále Američané Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren (NASA) a Italka Samantha Cristoforettiová zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Ruská kosmická stanice

Není bez zajímavosti, že Roskosmos tento týden poprvé představil model své plánované vesmírné stanice ROSS. Podle agentury Reuters tím korporace ukázala, že Moskva skutečně vážně uvažuje o opuštění Mezinárodní vesmírné stanice a o vlastním orbitálním komplexu.

Rusko ukázalo model vlastní vesmírné stanice

Evropa

Nedávno jmenovaný šéf vesmírné agentury Jurij Borisov na konci července prohlásil, že se Rusko stáhne z mezinárodního projektu po roce 2024 a že prioritou Roskosmosu v oblasti pilotované kosmonautiky bude vybudování vlastní stanice.

V pondělí Roskosmos vystavil model své zamýšlené orbitální stanice na vojenskoprůmyslovém fóru „Armija-2022“, které začalo v parku Patriot u Moskvy.

V prohlášení se uvedlo, že nová stanice vznikne ve dvou fázích. V první fázi by měly začít fungovat čtyři moduly a ve druhé by měly následovat další dva a servisní plošina. To by mělo dohromady stačit až pro čtyři kosmonauty a vědecké vybavení.

NASA: Rusko zůstane na ISS přinejmenším do roku 2028

Svět

Ruská státní média naznačila, že zahájení první fáze je plánováno na roky 2025–2026, nejpozději na rok 2030. Start druhé etapy na roky 2030–2035. ROSS nemá být obydlená trvale.

Podle Borisova bude přesné datum odchodu Ruska z ISS záviset na jejím technickém stavu. Stávající dohoda účastníků projektu ISS počítá s tím, že by orbitální komplex, jehož vznik započal už v roce 1998, měl fungovat do roku 2024. Partneři projektu však dali najevo záměr prodloužit provoz stanice do let 2028 až 2030.

Výběr článků

Načítám