Hlavní obsah

Čínská sonda poslala snímky Marsu ve vysokém rozlišení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská národní vesmírná agentura (CNSA) ve čtvrtek zveřejnila tři snímky Marsu ve vysokém rozlišení pořízené sondou Tchien-wen 1, která kolem rudé planety krouží. Jeden z obrázků, které zprostředkovala zpravodajská agentura Reuters, je i barevný, avšak v nižším rozlišení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská sonda poslala z Marsu snímky ve vysokém rozlišeníVideo: Reuters

 
Článek

Panchromatické snímky (obsahují pouze jedno spektrální pásmo, obvykle se zobrazují pomocí stupnice odstínů šedi - pozn. red.) byly pořízeny kamerou na aparátu s vysokým rozlišením ve vzdálenosti 330 až 350 kilometrů nad povrchem Marsu, konkrétně s rozlišením asi 0,7 metru.

Čínská sonda poslala první obrázky z okolí Marsu

Věda a školy

Tyto „černobílé” snímky zachytily podle Liou Tchung-ťieho z CNSA některé pozoruhodné geografické rysy rudé planety.

NASA jako snímek dne publikovala letos už druhou fotografii z opavské univerzity

Věda a školy

„Na obrázcích jsou jasně viditelné typické marsovské tvary, jako jsou malé krátery, horské hřebeny a duny. Jeden ze snímků dokonce zachytil impaktní kráter o průměru přibližně 620 metrů. Čáry ve spodní části kráteru jsou též jasně vidět,“ libuje si.

Oblast extrémních prachových bouří

Barevná fotografie, kterou můžeme stejně jako ty předchozí dvě vidět na videu výše, ukazuje oblast severního pólu Marsu. Pořídila ji kamera na sondě se středním rozlišením, uvedl čínský kosmický úřad.

Bouře již zuří na celé rudé planetě, hlásí NASA

Věda a školy

„Tento snímek ukazuje velkou oblast Marsu ve vzdálenosti asi 5000 kilometrů od sondy. Spirální struktura severní polární čepice planety se tvořila roky, na tamních pólech se často tvoří velké prachové bouře. Tato místa nám tedy mohou sloužit jako výchozí body pro sledování vzniku prachových bouří,” podotkl Li Čchun-laj z Čínské národní astronomické observatoře, který je i zástupcem hlavního konstruktéra této první čínské mise na průzkum Marsu.

Přistání roveru v květnu

Kosmická loď Tchien-wen 1 je v současné době „zaparkovaná” na oběžné dráze Marsu asi 223 milionů kilometrů od Země. Na marsovskou orbitu byla sonda úspěšně navedena 10. února, den po sondě Amal Spojených arabských emirátů.

Velké marsovské finále. U rudé planety zaparkovala první ze tří sond, arabská Naděje

Věda a školy

Den po Spojených arabských emirátech dopravila sondu na orbitu Marsu i Čína

Věda a školy

Další týden pak přímo na Marsu přistál americký rover Perseverance.

Americký robot přistál na Marsu a poslal první snímky

Věda a školy

NASA zveřejnila první zvuky z Marsu

Věda a školy

Onen čínský přístroj je určen k hledání důkazů o současném a minulém životě na Marsu, výzkumu půdy a atmosféry. Skládá se z orbiteru, tedy sondy, která zůstává na orbitě Marsu, a přistávacího modulu (landeru), který nese i malé robotické vozítko (rover). Přistání výsadkového modulu s vozítkem je naplánováno na květen v oblasti pánve Utopia Planitia.

Jak už dříve připomněl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, nejpřesnější český překlad názvu mise Tchien-wen by zněl „Pátrání po nebeské pravdě“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám