Hlavní obsah

NASA jako snímek dne publikovala letos už druhou fotografii z opavské univerzity

Americký úřad NASA publikoval ve čtvrtek 4. března jako prestižní astronomický snímek dne fotografii s názvem „Mars in Taurus“ (Mars v Býku), jehož autorem je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Snímek podle jeho slov vznikl během tvrdého lockdownu v Česku na chatě na Ústupkách u Sečské přehrady v Železných horách.

Foto: Petr Horálek (FÚ SU v Opavě)

Snímek Mars v Býku

Článek

Obrázek ukazuje hvězdné okolí na pomezí souhvězdí Býka a Persea, jemuž dominuje jasná planeta Mars, kterou doplňují hvězdokupy Plejády a Hyády, mlhovina Kalifornie a oblaky mezihvězdné látky.

„Snímek upozorňuje na skutečnost, že právě 4. března 2021, 26 minut po půlnoci, byla planeta Mars úhlově nejblíže k hvězdokupě Plejády na dalších 17 let,” uvedl astrofotograf Horálek.

Americký robot přistál na Marsu a poslal první snímky

Věda a školy

Současná obloha nabízí při vhodných podmínkách mj. právě hvězdokupy v souhvězdí Býka – Hyády a Plejády – které jsou viditelné pouhým okem i z větších měst. V této oblasti se právě v tomto období nachází i planeta Mars, na které 18. února přistálo vozítko Perseverance.

Mars navíc bude v následujících dnech procházet poblíž obou zmíněných hvězdných kup. Daná konstelace je zachycena na Astronomickém snímku dne NASA.

Nasnímal 63 minutových expozic

K pořízení snímku u své zmíněné chaty na Chrudimsku autorovi stačilo relativně lehké vybavení: plnoformátová zrcadlovka se světelným objektivem umístěná na lehké montáži upevněné na fotografickém stativu. Před objektivem byl nasazen speciální filtr pro odfiltrování nežádoucího světelného znečištění.

Horálek nasnímal 63 minutových expozic, které pak matematicky složil do jednoho snímku, aby potlačil nežádoucí šum, rovněž dalšími úpravami zvýraznil objekty vzdáleného vesmíru.

Americký astrofotograf pořídil záběry, jak ISS s pracujícími astronauty proletěla před Měsícem

Věda a školy

Jde již o druhý snímek NASA Fyzikálního ústavu v Opavě a v pořadí 28. snímek NASA od tohoto fotografa a astronoma. Zároveň jde o 16. snímek dne NASA, který vznikl na území ČR.

Astronomický snímek dne podle NASA má opět české autory

Věda a školy

Počátkem ledna americký vesmírný úřad publikoval snímek opavské univerzity, který vznikl loni v prosinci během expedice do Chile za úplným zatměním Slunce.

Podrobnější popis aktuálního snímku
Na snímku je zachyceno hvězdné okolí na pomezí souhvězdí Býka a Persea s planetou Mars. Planeta Mars (dole) v noci na 4. března 2021 prošla úhlově nejblíže ke hvězdokupě Plejády v Býku, větší úhlové přiblížení nastane až v roce 2038. Mars i Plejády jsou ve spodní části snímku, Plejády jsou otevřená hvězdokupa obklopena modrým závojem prachu rozptylujícího jas mladých hvězd. Rudá planeta je nyní zhruba stejně jasná jako oranžový obr Aldebaran (vlevo), který je od nás vzdálen asi 67 světelných let. Zhruba dvakrát dál pak leží hvězdy z kupy Hyády, které Aldebaran na pozemské obloze obklopují. Delší expozice odhalila četné temné mlhoviny prostupující celým souhvězdím Býka, molekulární oblaka, a také další kupy hvězd. Nejkrásnějším mlhavým objektem na snímku je ale mlhovina NGC1499 nazývaná Kalifornie, pro svůj tvar připomínající stejnojmenný poloostrov na americkém kontinentu. Ta už leží v sousedním souhvězdí Persea ve vzdálenosti zhruba 1000 světelných let od nás.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, APOD) je ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den pečlivě vybírají a následně doplňují popisem editoři Jerry Bonnell z Michiganské technologické univerzity a Robert Nemiroff z Univerzity v Marylandu, spolupracovníci NASA.

Snímek sluneční koróny vytvořený v Brně je fotkou dne NASA

Věda a školy

Reklama

Související články

NASA zveřejnila první zvuky z Marsu

Americká vesmírná agentura NASA ukázala část videozáznamu z přistání robotické sondy Perseverance (Vytrvalost) na povrchu Marsu, ke kterému došlo minulý týden....

Výběr článků

Načítám