Hlavní obsah

Astronautky mají druhou společnou směnu na orbitě. Problém s helmou misi neohrozil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americké astronautky Jessica Meirová a Christina Kochová pokračují v opravách vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V rámci zhruba šest a půl hodiny dlouhé mise mají měnit původní nikl-vodíkové baterie za nové, lithium-iontové. Jde o druhý výstup čistě ženského týmu (ve stejném složení jako poprvé) do otevřeného kosmu. Po nějaké době se objevil malý problém na kameře jedné z nich.

Živě: Americké astronautky Jessica Meirová a Christina Kochová vystupují do kosmuVideo: NASA TV

 
Článek

Středeční „vesmírná procházka“ letových inženýrek amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s cílem pracovat na zlepšení energetického systému ISS měla podle plánu oficiálně začít ve 12:50 SEČ, stalo se tak ale o čtvrt hodiny dříve.

Už ve 12:35 totiž přepnuly své skafandry na vnitřní baterie, čímž tyto mise vždy fakticky začínají. Finální přípravy na jejich výstup ven ze stanice tak probíhaly rychleji, než se čekalo.

Baterie vyměňují na staničním integrovaném nosníku P6, na kterém jsou umístěné solární panely. Nosník se nachází přibližně 400 kilometrů nad zemským povrchem.

Brzy vyšlo najevo, že Kochová má potíž s kamerou a světly na své helmě. Její kolegyně Meirová se to pokusila vyřešit, nicméně řídící středisko v Texasu oběma ženám doporučilo raději kameru a světelnou sestavu z helmy odstranit a neztrácet snahou o opravu drahocenný čas.

Animace aktuální pracovní směny u ISS.

Práce mimo ISS se musely posunout

Jedná se o první výstup mimo laboratoř na oběžné dráze v tomto roce a první ze dvou těchto operací v lednu.

První ženský tým vstoupil do otevřeného kosmu. Astronautky vyměnily regulátor napětí

Věda a školy

Astronautka Christina Kochová se stala ženskou rekordmankou v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Poprvé spolu šly Kochová s Meirovou pracovat do otevřeného vesmíru loni 18. října, aby nahradily staniční regulátor napájení, který předtím vypověděl službu.

Šlo o historicky první čistě ženský výstup do volného kosmického prostoru. Původně měly už tehdy pokračovat v instalování lithium-iontových baterií, to se ale muselo odložit. Kochová teď v lednu vystoupila mimo interiéry ISS teprve podruhé, zatímco Kochová už popáté.

Astronauti úspěšně pokračovali v opravě magnetického detektoru záření u ISS

Věda a školy

Na ISS nové baterie dopravili loni v září. Jedna váží 180 kilogramů a je tak výkonná, že nahradí dvě původní, které jsou už přes deset let staré. Nové baterie by měly orbitální komplex zásobovat elektřinou po zbytek jejího provozu.

Foto: NASA

Astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová během své první společné směny u ISS

Reklama

Související články

Posádku vesmírné stanice zradily toalety

Do prekérní situace se ve středu dostala posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle ruské agentury RIA Novosti oznámila, že se na palubě porouchaly...

Výběr článků

Načítám