Hlavní obsah

Na vesmírnou stanici dorazily tuny nových zásob. Včetně červů, svalnatých myší a robota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Vesmírná loď Dragon americké společnosti SpaceX dopravila v neděli 8. prosince na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) skoro tři tuny zásob. Předčasná vánoční nadílka podle agentury AP obsahovala i „supersvalnaté myši, červy zabíjející škůdce či inteligentního, empatického robota“. V pondělí ji se svým nákladem následovalo ruské plavidlo Progress MS-13.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Sojuz-2.1a s lodí Progress MS-13 (pátek 6. prosince)Video: Reuters

 
Článek

Velitel stanice, italský astronaut z Evropské kosmické agentury (ESA) Luca Parmitano, použil velké robotické rameno k nedělnímu zachycení Dragonu, který doletěl k ISS tři dny po startu z floridského mysu Canaveral.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 s lodí Dragon (čtvrtek 5. prosince)Video: Reuters

V okamžiku zachycení vesmírné lodi byla stanice 420 kilometrů nad jižním Pacifikem. „Vítejte na palubě,“ prohlásil Parmitano.

Loď tam dopravila 2720 kilogramů zásob, včetně 40 myší, určených pro experiment týkající se svalů a kostí. Osm z nich bylo geneticky upraveno, takže disponují dvojnásobnou svalovou hmotou proti běžným myším.

Na ISS letí nákladní lodě, vezou ječmen, myši i náhradní díl pro běžící pás

Věda a školy

Empatický robot

Pro zemědělský výzkum potírání škůdců je určena dodávka 120 tisíc hlístic na palubu ISS.

K nejzajímavějším položkám ale patří robot Cimon-2, vybavený umělou inteligencí a schopností vnímat emoce posádky. K zásilce přidal americký vesmírný úřad NASA také několik vánočních dárků pro posádku.

Jídlo, palivo, voda a kyslík

Den poté, v pondělí 9. prosince, u ISS zakotvila nákladní loď Progress MS-13 s 2,5 tuny zásob a dalšího nákladu. Ruský kosmický kamion vynesla na oběžnou dráhu v pátek raketa Sojuz-2.1a z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, Progress se pak k orbitálnímu komplexu připojil v pondělí v 11.35 SEČ.

Podle serveru Spaceflight Now přivezl Progress MS-13 na 1350 kilogramů suchého nákladu uloženého v izolovaném oddělení lodi (včetně potravin i vánočních dobrot), 650 kg paliva pro pohonný systém ruské části stanice, 420 kg vody a 50 kg kyslíku.

Mezi přepraveným nákladem je i náhrada za poškozený pás zařízení, na němž se kosmonauti běháním udržují v kondici. Podle agentury DPA byl na palubě Progressu také počítač pro německo-ruský projekt Icarus, zaměřený na sledování migrace a životních podmínek různých zvířat z oběžné dráhy Země.

Vesmírnou stanici nyní obývá šest astronautů: zmíněný velitel Parmitano, Američané Andrew Morgan, Christina Kochová a Jessica Meirová a ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka.

Reklama

Související články

Posádku vesmírné stanice zradily toalety

Do prekérní situace se ve středu dostala posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle ruské agentury RIA Novosti oznámila, že se na palubě porouchaly...

Výběr článků

Načítám