Hlavní obsah

Astronauti natrénují přistání na asteroidu nejdříve pod vodou

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán mise na asteroid amerického úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se posunul do dalšího stadia. Protože půjde o vysoce komplikovaný a náročný úkol, astronauti přistání na nejistém povrchu tělesa nejdříve vyzkoušejí pod vodou na Zemi. O přípravách testů informoval britský Daily Mail.

Článek

Průzkum vesmírného tělesa je mnohem složitější, než jak divákům v roce 1998 ukázali tvůrci známé sci-fi Armageddon. Proto vědci nehodlají nic ponechat náhodě a astronauti si kompletní postup nejdříve vyzkoušejí nanečisto pod vodou v laboratoři u Key Largo na Floridě. Půjde především o tři fáze mise – přistání na asteroidu, pohyb po jeho povrchu a co nejefektivnější sběr dat.

„Ani odborníci netuší, jak bude povrch asteroidu vypadat,“ uvedl šéf projektu NEEMO (Operace NASA v extrémních podmínkách) Bill Todd. „Mohou existovat asteroidy, o nichž zatím nevíme, že vůbec budou cílem naší návštěvy. Snažíme se proto najít nejlepší možnosti,“ dodal.

Na rozdíl od Měsíce nebo Marsu bude na asteroidu působit jen minimální gravitační síla, která astronauty s jejich technikou neudrží, a proto bude nutné nějak se k povrchu připoutat. Během projektu NEEMO se vyzkoušejí různé metody. Astronauti, v první fázi projektu spíše akvanauti, a technici budou muset přijít na to, jakým způsobem systém upevnění připravit. Je možné, že bude použito jedno lano přichycené v několika bodech kotvami nebo celá lanová síť, jíž se pak budou astronauti při pohybu na tělese přidržovat.

Tým nejdříve připraví řadu teoretických řešení, která budou letos v říjnu vyzkoušena v praxi. Ostré testy by měly proběhnout mimo laboratoř na dně oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám