Hlavní obsah

Astronauti instalovali vně ISS nové baterie

– ISS (oběžná dráha)

Američtí astronauti Christina Kochová a Andrew Morgan během nedělní sedmihodinové směny ve volném kosmu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) instalovali dvě nové baterie a odmontovali tři staré. Šlo tedy o modernizaci energetického systému stanice. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti instalovali nové baterie vně ISSVideo: Reuters

 
Článek

Pracovní směna Kochové a Morgana skončila 6. října ve 20:40 SELČ, trvala tím pádem přesně sedm hodin a jednu minutu.

Dvojice instalovala moderní a výkonné lithium-iontové baterie na nosník ISS v rámci vylepšování energetického systému orbitálního komplexu, který se nachází přibližně 400 kilometrů nad zemským povrchem.

Baterie na zbytek provozu stanice

Celkově je výměna baterií rozplánována do pěti říjnových směn, z nichž ta nedělní byla první. Jedna nová baterie váží 180 kilogramů a je tak výkonná, že nahradí dvě původní, které jsou už deset let staré. Nové baterie by měly ISS zásobovat elektřinou po zbytek jejího provozu.

„Dnes skvělá práce. Udělali jsme velký pokrok,“ konstatovalo v neděli řídící středisko NASA.

„Byl to báječný den... Těšíme se na zbytek série,“ odpověděla Kochová, která se i s Morganem do otevřeného vesmírného prostoru vrátí v pátek 11. října.

Čistě ženský výstup?

Při venkovní směně plánované na 21. října by se mohla odehrát jedna premiéra – má být totiž čistě ženskou záležitostí. Kochovou by měla mimo interiéry laboratoře na oběžné dráze doprovodit její kolegyně Jessica Meirová.

Loď s novou posádkou zakotvila u ISS úspěšně, na stanici je devět lidí

Věda a školy

Tři astronauti se z orbity vrátili domů. Přistáli v kazašské stepi

Věda a školy

K prvnímu čistě ženskému výstupu (Kochová s tehdejší členkou posádky Anne McClainovou) mimo bezpečí ISS mělo dojít už letos v březnu, avšak nakonec se tak nestalo. Zejména z jednoho poněkud bizarně znějícího důvodu: astronautky neměly co na sebe.

Nyní by už ale na stanici měly být k dispozici vhodné skafandry pro výstup dvou žen najednou.

Pět pracovních výstupů do volného kosmu mají astronauti podle agentury Reuters absolvovat rovněž během listopadu a prosince, a to kvůli dalším údržbářským povinnostem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám