Hlavní obsah

Astronauti Hošide a Pesquet chystali u ISS instalaci dalších solárních panelů

Astronaut japonské agentury JAXA Akihiko Hošide a jeho kolega z Evropské kosmické agentury (ESA) Thomas Pesquet v neděli úspěšně završili pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Věnovaná byla zejména přípravě k instalaci dalších nových solárních panelů. „Venku“ dvojice pracovala necelých sedm hodin a splnila všechny hlavní stanovené úkoly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti Pesquet a Hošide při práci vně ISS splnili všechny stanovené úkoly Video: Reuters

 
Článek

Astronauti vystoupili v neděli 12. září ze staniční přechodové komory Quest v souladu s plánem ve 14:27 SELČ. Jako první se z útrob ISS vynořil Hošide, který je aktuálním velitelem tamní sedmičlenné posádky.

Pracovní směna ale oficiálně začala o něco dříve zapnutím baterií ve skafandrech (14:15 SELČ) ještě před otevřením výstupu. Oficiálně skončila ve 21:09 SELČ.

Dvojice pokračovala v přípravě na instalaci dalších nových solárních panelů iROSA, které mají zlepšit zásobování stanice energií. Podle moderátorky přenosu poskytovaného televizí amerického vesmírného úřadu NASA kompletně splnili všechny stanovené úkoly a stihli ještě něco navíc.

Náhradník za Američana, který měl skřípnutý nerv

Dva první nové solární panely zprovoznil už v červnu Pesquet společně s astronautem NASA Shanem Kimbroughem. Celkem má energetický systém orbitálního komplexu posílit šest kusů iROSA.

První dvojici na ISS dopravila začátkem června nákladní loď Dragon společnosti SpaceX. Zbylé čtyři tam mají být stejným způsobem transportovány příští rok.

Současné solární panely napájejí ISS více než 20 let, navrženy přitom byly na 15letou životnost. Podle NASA již začaly vykazovat známky opotřebení.

Práci amerických astronautů v otevřeném kosmu zmařil skřípnutý nerv jednoho z nich

Věda a školy

Jak připomíná agentura Reuters, původně měl nedělní pracovní program v otevřeném kosmickém prostoru splnit s Hošidem astronaut NASA Mark Vande Hei, a to navíc už 24. srpna. Akce ale musela být odložena kvůli skřípnutému nervu Vande Heie v oblasti krční páteře. Ten tedy svého kolegu alespoň jistil zevnitř.

Výstup ruských kosmonautů

O několik dní dříve, ve čtvrtek 9. září, absolvovali svou druhou pracovní směnu vně ISS věnovanou zapojování nového laboratorního modulu Nauka ruští kosmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov.

Ruští kosmonauti splnili u ISS všechny úkoly. Vytvořili i „nepotřebný satelit“, který pak zahodili

Věda a školy

Jednalo se o druhou ze série pracovních směn ve volném kosmu při zprovozňování víceúčelového laboratorního modulu Nauka, který k ISS dorazil 29. července.

Poplach na ISS. V ruském modulu se objevil kouř

Věda a školy

Zmíněný výstup kosmonautů neohrozilo ani to, že se v ruském modulu Zvezda v noci na onen čtvrtek objevil kouř, a spustil tak požární poplach. Ruská vesmírná korporace Roskosmos podle agentury AP potvrdila, že k incidentu došlo ve Zvezdě, a to při dobíjení staničních baterií.

Dragon přivezl na ISS robotickou paži, beton, zmrzlinu a mravence

Věda a školy

Na ISS nyní pracují Američané Megan McArthurová, Kimbrough a Vande Hei, Rusové Dubrov a Novickij, Francouz Pesquet a Japonec Hošide.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám