Hlavní obsah

K vesmírné stanici letí Sojuz s androidem Fjodorem, který třímá ruskou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur (Kazachstán)

Z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovala ve čtvrtek 22. srpna ráno našeho času ruská raketa Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-14, která na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) letí sice bez lidské posádky, ale s robotem Fjodorem držícím ruskou vlajku. Jde o první a certifikační let jinak pilotované lodi z řady Sojuz MS s využitím nosiče Sojuz-2.1a. Přistání na ISS se plánuje na sobotní ráno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Bajkonuru zkušebně odstartoval k ISS Sojuz, místo posádky v něm seděl robot držící ruskou vlajku Video: AP/Reuters

 
Článek

Sojuz MS-14 dosáhl ve čtvrtek oběžné dráhy a započal cestu k orbitální stanici, uvedl zpravodaj agentury Interfax ze střediska řízení letu. Raketa, která loď v rámci testovací mise vynesla, z Bajkonuru odstartovala v 5:38 SELČ a všechny tři její stupně se podle informací oddělily normálně.

Jedeme!
android Fjodor

Až dosud vesmírné lodě Sojuz MS vynášely na oběžnou dráhu rakety Sojuz-FG, avšak ruské kosmické agentuře Roskosmos už zbyla jediná raketa tohoto typu, a ta má na konci září dopravit na ISS novou posádku.

Podle agentury AP bude nosič Sojuz-2.1a dopravovat posádku na vesmírnou stanici od příštího roku.

„Jediný člen posádky“

Na palubě Sojuzu MS-14 se aktuálně nachází „jediný člen posádky“, humanoidní robot Fjodor, který se stane prvním ruským androidem na ISS. Při startu zavelel tradiční „Jedeme!“. Stejným povelem zahájil první člověk ve vesmíru Jurij Gagarin svůj oblet Země.

Pak už robot Fjodor podle Interfaxu předával na Zemi telemetrické údaje, a to včetně násobků přetížení. Dále loď veze skoro 660 kilogramů zásob.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Start ruské nosné rakety Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-14 z kazašské stepi

Člen současné posádky ISS Alexandr Skvorcov byl před svým červencovým letem vyškolen pro práci s androidem – ten bude přesně opakovat pohyby díky speciálnímu obleku se snímači, který bude mít Skvorcov na sobě. Na ISS Fjodor setrvá dva týdny, návrat na Zemi do Kazachstánu je naplánován na 7. září.

Očekává se, že v budoucnu by android mohl pracovat v oblastech, kde by nasazení člověka bylo příliš namáhavé či nebezpečné. S umělou inteligencí by měl posloužit při cestách do vzdáleného vesmíru. Android je pojištěný na 4,4 miliardy rublů (asi 1,5 miliardy Kč), píše Interfax.

Port pro nové lodě je nainstalován

Ve středu 21. srpna američtí astronauti Nick Hague a Andrew Morgan splnili plán pracovní směny vně ISS, když úspěšně nainstalovali adaptér IDA-3 k dokovacímu portu na modulu Harmony, u kterého by měly již brzy začít přistávat nové vesmírné lodě Spojených států.

Výstup ze stanice zahájili dvě a půl hodiny po poledni SELČ, na splnění úkolu měli šest a půl hodiny, obvyklý čas vyměřený pro práci členů posádky ISS v otevřeném kosmu. S prací ale byli hotovi už po necelých šesti hodinách.

Záznam: Výstup astronautů do kosmuVideo: NASA TV

Hague a Morgan museli adaptér IDA-3 propojit s orbitálním komplexem řadou tuhých kabelů k zajištění přívodu elektrického proudu a výměny dat. Kromě toho nainstalovali i reflektory potřebné k navigaci.

Dokovací port IDA-3 dopravila na ISS minulý měsíc společnost SpaceX nákladní lodí Dragon. S adaptérem bude mít stanice k dispozici druhý přistávací port pro komerční plavidla přepravující posádky. Budou ho využívat nové pilotované lodě Crew Dragon společnosti SpaceX a CST-100 Starliner firmy Boeing, jejichž první lety se čekají na přelomu letošního a příštího roku.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v roce 2011 ukončil program využívání raketoplánů k dopravě na ISS a od té doby je závislý na transportu svých členů posádek ruskými loděmi Sojuz. Danou závislost mají ukončit Crew Dragon a Starliner.

Šestičlennou posádku laboratoře na oběžné dráze nyní vedle Hagua a Morgana tvoří ještě americká astronautka Christina Kochová, ruští kosmonauti Alexej Ovčinin (velitel ISS) a Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano.

Reklama

Související články

Washington i Moskva plánují lety na Měsíc

Vyslat astronauty na Měsíc se chystá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Jeho šéf Jim Bridenstine oznámil, že by tam měli znovu přistát během...

Výběr článků

Načítám