Hlavní obsah

Olomouc v létě přivítá studenty z celého světa. Přijedou se učit česky

Olomouc

Do Olomouce zamíří na přelomu prázdnin zhruba stovka studentů z celého světa, jejichž hlavním cílem bude učit se českému jazyku. Během čtyřtýdenního kurzu usednou do lavic na půdě tamní Filozofické fakulty Univerzity Palackého (UP) a během Letní školy slovanských studií se ponoří do přednášek i workshopů. Letní škola má ve městě dlouholetou tradici, letos se uskuteční po třiatřicáté. Otevřena bude od 20. července do 18. srpna.

Foto: Vojtěch Duda, Univerzita Palackého

Parkánové zahrady u Filozofické fakulty UP

Článek

Dopolední intenzivní výuka češtiny i odpolední přednášky, semináře a workshopy budou nově probíhat ve zrekonstruovaných prostorech Filozofické fakulty UP.

Foto: Vojtěch Duda, Univerzita Palackého

Nové univerzitní bistro

„Studentům tak budou k dispozici moderně vybavené učebny, klidné studovny, odpočinková zóna propojená s parkánovými zahradami či nově provozované univerzitní bistro,” uvedla ředitelka letní školy Pavla Poláchová.

Dorazí více než 100 zájemců

Loni se olomoucké letní školy češtiny zúčastnilo 97 studentů z 24 zemí, nyní vrcholí přípravy na letošní ročník.

„Vypadá to, že jich tentokrát bude více než sto,” doplnila Poláchová.

Do Olomouce míří lidé, kteří potřebují znát češtinu z profesních či studijních důvodů. Česky se zde učí také zájemci, jejichž předkové pocházejí z tohoto regionu.

Novinkou letošního ročníku je navázání spolupráce s univerzitními studentskými spolky, které se podepsaly na řadě chystaných aktivit. Účastníky školy čeká cyklozávod po olomouckých památkách, divadelní a pohybový workshop či dílna o české poezii.

Chybět nebude ani filmový klub, tradiční folklorní večer za doprovodu cimbálové muziky, sportovní aktivity ani víkendové výlety do jiných moravských měst.

Přijíždějí hlavně z Německa a Tchaj-wanu

Na letní kurz češtiny do Olomouce pravidelně nejvíce míří zájemci z Tchaj-wanu a Německa, tradičně silnou skupinu tvoří studenti z Francie, Polska a Japonska.

Zájem mívají pravidelně také účastníci z Číny, Vietnamu, Finska, Chorvatska, Maďarska, Malty nebo Velké Británie.

Foto: Vojtěch Duda, Univerzita Palackého

Nádvoří olomoucké fakulty

Do Olomouce míří lidé, kteří potřebují znát češtinu například z profesních důvodů. Každoročně se zde česky učí také zájemci, jejichž předkové pocházejí z tohoto regionu, a také ti, kteří se chystají v Česku studovat nebo již studují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám