Hlavní obsah

Při zkoumání pláště Sojuzu kosmonauti vrtání zevnitř nenašli

Právo, Novinky, ČTK, ama, fš

Téměř na osm hodin opustili v úterý večer ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Sergej Prokopjev vnitřní prostor Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), aby prozkoumali záhadný otvor, který byl letos v létě odhalen v plášti ruské lodě Sojuz MS-09. Zatím to překvapivě vypadá, že nešlo o vrtání zevnitř, jak dříve uváděly ruské zdroje.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sergej Prokopjev (vlevo) a Oleg Kononěnko (na snímku z 11. prosince) operují ve volném kosmu a zkoumají otvor v plášti lodi Sojuz, která je napojená k ISS.

Článek

Kvůli zhruba dvoumilimetrové trhlině unikl vzduch a na palubě stanice tehdy klesl tlak. Posádka sice nebyla v ohrožení a trhlinu se rychle podařilo hermeticky zacelit, avšak dosud není jasné, jak vznikla.

Záznam: Astronauti vystoupili z ISS do kosmu, aby prohlédli díru na kosmické lodi SojuzVideo: NASA

I proto se vydali Kononěnko a Prokopjev díru prozkoumat také zvenčí z prostoru otevřeného vesmíru. [celá zpráva]

Vzorky se budou analyzovat na Zemi

Kosmonauti pořídili fotografie pláště, natočili video a odebrali vzorky, jež mají analyzovat experti na Zemi. Poznatky z obhlídky trhliny zatím podle agentury RIA Novosti naznačují, že nešlo o vrtání zevnitř, jak to dříve naznačovaly některé ruské oficiální zdroje.

Foto: Handout, Reuters

Ruští kosmonauti pracují u vesmírné stanice.

Na materiálu ochranného štítu a izolace, který museli zmínění dva kolegové odřezat, nebyly stopy po vrtáku, který by musel narazit do určitého bodu, pokud by se vrtalo zevnitř.

Ruská vesmírná korporace Roskosmos sdílela na svém Twitteru několik fotografií s Kononěnkem a Prokopjevem při akci.

Reklama

Související články

Kosmická loď Sojuz úspěšně přistála u ISS

Ruská vesmírná loď Sojuz, která v pondělí – poprvé od neúspěšného říjnového letu – odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur, přistála u Mezinárodní...

Výběr článků

Načítám