Hlavní obsah

NASA chystá bezpečnostní prověrku Boeingu a SpaceX. Důvodem má být Musk

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) připravuje rozsáhlou bezpečnostní prověrku společností Boeing a SpaceX, které budou do vesmíru dopravovat astronauty. V úterý to napsal deník The Washington Post s tím, že důvodem kontrol je sporné chování zakladatele SpaceX Elona Muska, který si v nedávném rozhovoru šluknul marihuany.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Elon Musk

Článek

Mluvčí NASA Bob Jacobs okolnosti prověrek odmítl komentovat, uvedl ale, že vesmírná agentura se chce ujistit, že obě firmy splňují bezpečnostní požadavky včetně lpění na zákazu drog.

Marihuana a whiskey

Musk si během nedávného rozhovoru, živě přenášeného na internetu, dal marihuanu a napil se whiskey, což podle informací The Washington Post vedení NASA přijalo s nelibostí. Proto si chce agentura zkontrolovat, jak to v obou společnostech vypadá.

„Musíme americké veřejnosti ukázat, že když posadíme astronauta do rakety, bude v bezpečí,“ prohlásil šéf NASA Jim Bridenstine. Dodal, že ve SpaceX má velikou důvěru, pokud ale budou zjištěny nedostatky, musí se okamžitě napravit. Kontrola začne v příštím roce a potrvá několik měsíců.

První lety s posádkou plánují firmy SpaceX i Boeing, které v následných prohlášeních mimo jiné zdůraznily, že bezpečnost je pro ně základ, v roce 2019. Agentura NASA v této souvislosti v srpnu představila nové posádky a skafandry. [celá zpráva]

Foto: AFP PHOTO / NASA, Profimedia.cz

Vlevo vesmírná loď CST-100 Starliner od Boeingu, vpravo loď Crew Dragon od SpaceX

Společnost SpaceX pro pilotované lety vyvinula kosmickou loď Crew Dragon. Na svém webu uvádí, že by první zkušební let bez posádky chtěla uskutečnit již v lednu. Boeing pro dopravu astronautů připravil loď CST-100 Starliner.

Sedm let vynášejí astronauty do kosmu jen Rusové

Od roku 2011, kdy USA odstavily raketoplány, je americký program vysílání astronautů do vesmíru zcela závislý na Rusku, které k pilotovaným letům používá své stroje Sojuz.

S nosnou raketou Sojuz byl nedávno problém, avšak poslední start, byť zatím bez posádky, se vydařil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám