Hlavní obsah

Nová posádka poletí na ISS příští měsíc, potvrdil šéf Roskosmosu

Moskva

Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin potvrdil, že by se 3. prosince měl uskutečnit let vesmírné lodi s novou posádkou na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Říjnový let totiž kvůli selhání nosné rakety Sojuz-FG skončil nouzovým přistáním vesmírné lodi s dvěma původně plánovanými novými členy posádky ISS.

Foto: Pool, Reuters

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Článek

„V neděli 18. listopadu se uskutečnilo zasedání komise pro starty pilotovaných lodí, kterou vedu. Přijali jsme rozhodnutí schválit start pilotované vesmírné lodi Sojuz MS-11 dne 3. prosince,“ prohlásil Rogozin podle agentury TASS.

Toto datum avizoval již minulý měsíc Sergej Krikaljov, ředitel pro pilotované lety Roskosmosu. Ruský vesmírný průmysl se podle něj snaží, aby loď s novou posádkou pro ISS odstartovala 3. prosince a aby se dosavadní posádka orbitální stanice, Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auñón-Chancellorová a Němec Alexander Gerst – velitel, mohla vrátit na Zemi „někdy okolo 20. prosince“.

Rus, Američanka a Kanaďan jako náhrada

Raketa Sojuz-FG nedokázala 11. října vynést na stanovenou oběžnou dráhu kosmickou loď Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky ISS. Poté, co po oddělení prvního stupně rakety selhal motor druhého stupně, se ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague díky záchrannému systému úspěšně vrátili na Zemi. [celá zpráva]

Stávající osazenstvo ISS měli v říjnu doplnit právě Ovčinin a Hague, místo nich tedy mají na stanici začátkem prosince zamířit Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques.

Rogozin dodal, že kalendář dalších letů bude schválen po prosincovém startu lodi Sojuz MS-11 z Bajkonuru. Ujistil, že Ovčinin a Hague také „určitě poletí“ na ISS, ale termín podle TASS zatím neupřesnil. Dříve se hovořilo, také jen obecně, o jaru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám