Hlavní obsah

Start lodě Sojuz se nezdařil, selhal pomocný motor. Posádka zvládla nouzově přistát

Novinky,
Aktualizováno

Čtvrteční start lodě Sojuz MS-10 se nepovedl, raketa musela nouzově přistát. Na palubě byli astronauti Nick Hague z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a kosmonaut Alexej Ovčinin z ruské vesmírné agentury Roskosmos. Mířili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde se měli stát novými členy posádky. Oba jsou zřejmě v pořádku a odletí vrtulníkem zpět ke kosmodromu Bajkonur.

BEZ KOMENTÁŘE: Problém lodě Sojuz MS-10 po startu, posádka musela přistátVideo: NASA/Roskosmos

 
Článek

Sojuz MS-10 odstartoval z kazašského kosmodromu Bajkonur v 10:40 SELČ. Vrátit zpět na Zemi se astronauti museli poté, co podle NASA selhal pomocný vzletový stupeň, takzvaný booster (jeden z motorů druhého stupně).

Dvoučlenná posádka se zdá v pořádku, byť během přistání čelila značnému přetížení (6,7G).

Došlo u něj prý k nečekanému chování, které mohlo zkomplikovat let vzhůru, jak vyplývá ze zveřejněného prohlášení. Posádka pocítila stav beztíže a poté zaznamenala i zmíněné anomálie u vzletového stupně.

Záznam: Odlet astronautů na Mezinárodní vesmírnou staniciVideo: NASA

Problémy nastaly několik minut po startu. Po oddělení prvního stupně nosné rakety nastala dle Roskosmosu ona „neobvyklá událost”, pak se automaticky aktivoval záchranný systém, díky němuž se Sojuz MS-10 po balistické dráze vrátil.

Šéf Roskosmosu: Budeme to vyšetřovat

Modul přistál zpátky v Kazachstánu, zhruba 25 kilometrů východně od letiště města Džezkazgan. Dvoučlenná posádka má být celkově v pořádku, byť během přistání čelila značnému přetížení (6,7G).

Oficiálně jejich návrat potvrdil i šéf úřadu Roskosmos Dmitrij Rogozin, který rozhodl i o jejich dopravě na Bajkonur. Státní komise má podle něj vyšetřit příčiny nezdaru. Agentura RIA-Novosti zmínila, že po nezdařeném startu se pozastavily všechny ruské pilotované lety do vesmíru.

Hague a Ovčinin na letišti Džezkazgan. Před návratem na Bajkonur byli lékařsky prohlédnuti, zda jim nic nechybí.

Jak proběhlo jejich nalezení? Podle agentury TASS vyrazily na místo pravděpodobného přistání modulu ruské vojenské vrtulníky. Dříve se tam dostala skupina výsadkářů, které tam dopravil letoun AN-26. S Haguem a Ovčininem následně pátrací týmy a záchranáři komunikovali.

Američtí odborníci chtějí vzniklé potíže se svými ruskými partnery řešit, jak dále informovala NASA na svém Twitteru.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Start lodě Sojuz MS-10

Cesta vzhůru na oběžnou dráhu ke kosmické stanici měla trvat šest hodin. Jde o misi s označením „Expedice 57“.

Hague a Ovčinin úspěšně prošli nezbytnými dvoutýdenními přípravnými kroky. Pro Američana to bude podle informací na webu NASA první let na ISS, jeho ruský kolega se na orbitální laboratoř podívá již podruhé.

Foto: NASA/Victor Zelentsov

Alexej Ovčinin (vlevo) a Nick Hague na kosmodromu Bajkonur

Stávající členové posádky, německý velitel Alexander Gerst s Američankou Serenou Auñón-Chancellorovou a Rusem Sergejem Prokopjevem, se na nové dva kolegy těšili.

Gerst ve funkci velitele „vesmírného domu“ vystřídal amerického astronauta Andrewa Feustela, který spolu se dvěma dalšími kolegy ISS po konci své mise opustil minulý čtvrtek 4. října, kdy je na kazašskou step snesla jiná loď řady Sojuz, a to Sojuz MS-8. [celá zpráva]

Foto: NASA/Bill Ingalls

Raketa Sojuz MS-10 na kosmodromu Bajkonur během příprav na start

Výzkumné práce na palubě

Střídání stráží na ISS je běžná věc, důležité je však zejména to, že tam pravidelně probíhají všemožné vědecké práce, jejichž cílem je nakonec zlepšit život na Zemi.

Gerst tak například tvoří mikroskop se schopností pozorovat strukturu proteinových molekul, Auñón-Chancellorová testuje malý družicový vysílač mimo laboratorní modul Kibo a Prokopjev pracuje v ruském segmentu stanice na počítačových zařízeních na podporu života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám