Hlavní obsah

Senátoři napadli školský zákon, podle kterého může MŠMT omezovat vznik nových škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství může přijít o právo zabránit existenci soukromých škol, které by neodpovídaly jeho záměru vzdělávání. Zrušit danou pasáž školského zákona navrhla Ústavnímu soudu skupina 18 hlavně pravicových senátorů. Mezi signatáře návrhu patří i předseda senátního školského výboru Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL). Letos MŠMT zamítlo zřízení většího počtu ZŠ než dříve.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL), předseda senátního školského výboru

Článek

Zákon umožňuje ministerstvu, aby do rejstříku škol odmítlo zapsat tu, která „není v souladu s dlouhodobým záměrem vzděláváni a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky nebo příslušného kraje”.

Ministerstvo tak může zabránit existenci soukromých a církevních škol, které představují alternativu k veřejné síti škol, tvrdí senátoři.

Senátoři: Je to proti právům rodičů a dětí

Podle navrhovatelů pasáž umožňuje neústavní zásah do práva zakládat soukromé školy. Vidí v tom také rozpor s právem dětí na vzdělání a s právem rodičů určovat způsob výchovy a vzdělávání jejich dětí podle Listiny základních práv a svobod.

Senátoři poukazují na to, že celostátní i krajské dlouhodobé záměry vzdělávání jsou dokumenty, které mají politický charakter. Krajské dlouhodobé záměry navíc obvykle předpokládají vznik nových škol pouze z kapacitních důvodů.

MŠMT proto odmítá povolovat nové školy z kapacitních důvodů a nezohledňuje prý kvalitu vzdělání, školní vzdělávací program ani výchovně-vzdělávací zaměření školy.

Resort podle senátorů v minulém školním roce s poukazem na existenci stávajících škol a rozpor s dlouhodobými záměry vyhověl jen 21 ze 48 žádostí škol, zatímco v předchozím školním roce vyhověl 42 z 53 žádostí o zápis do rejstříku. O tom, že stát letos zamítl téměř polovinu žádostí o zřízení soukromé základní školy, již Novinky informovaly. Ministerstvo tuto praxi odůvodnilo zpřísněním kritérií. [celá zpráva]

Návrh předložili tento týden senátoři ANO, ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám