Hlavní obsah

Škola nedostala souhlas ministerstva, funguje v komunitní variantě

Novinky,

Ve Frýdku-Místku letos vznikla z podnětu rodičů, kterým v jejich městě chyběla vzdělávací alternativa, takzvaná ScioNeŠkola. A to přesto, že nedostala souhlas ministerstva školství. Společnost Scio ale chtěla vyjít rodičům vstříc, aby mohli dávat děti do školy, kterou si vybrali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soukromá frýdecká škola aktuálně shání peníze na dovybavení tříd skrze kampaň na portálu HitHit, který slouží všemožným veřejným sbírkám.

„Rodiče chtějí školu, která umožní vzdělávání dětí s individuálním přístupem, bez známek a s využitím jejich přirozené chuti se učit. A právě taková naše škola je,“ poznamenala její ředitelka Darina Klimparová.

Není nárok na dotace

Škola funguje v takzvané komunitní variantě – to znamená, že děti jsou zapsané do domácího vzdělávání a škola funguje jako Centrum pro děti v domácím vzdělávání. Zkráceně se jí říká ScioNeŠkola, není zapsána ve školském rejstříku a nemá tak nárok na státní dotace.

Finančně ji podpořila společnost Scio i regionální firmy. „Stále se ale nepodařilo vybrat dost peněz na to, aby děti měly ve škole všechno potřebné vybavení. Potřebujeme kuchyň, dílnu na řemeslnou výrobu, řádnou jídelnu, minitělocvičnu. Ideální rovněž bude, když se nám podaří vytvořit ateliér na tvoření, čtenářský a hudební koutek,“ vysvětlila Klimparová.

Nelze prý čekat schválení každé žádosti

Situace odpovídá celkovému trendu častějšího zakládání soukromých škol, jejichž vznik ale není vždy posvěcen.

Proč se tato škola do rejstříku nedostala a zamítnuta byla jak za ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), tak za jejího nástupce Stanislava Štecha (za ČSSD)?

„Proces schvalování žádostí o zápis do rejstříku škol a školských zařízení má svá pravidla. Odpovědnost za školský rejstřík má MŠMT, a není proto možné předpokládat, že každá žádost bude automaticky schválena,“ vysvětlilo v červenci Novinkám ministerstvo. [celá zpráva]

Stát letos zamítl téměř polovinu žádostí o zřízení soukromé základní školy, loni jich přitom byla sotva desetina. Resort to zdůvodnil zpřísněním kritérií. [celá zpráva]

„V současné době jsou například v Praze zapsány v rejstříku tři ScioŠkoly. Z toho jasně vyplývá, že pokud se prokáže potřeba základní školy v dané lokalitě, ministerstvo postupuje v souladu s dlouhodobým záměrem a žádosti vyhoví,“ hájilo se MŠMT.

Reklama

Související články

V Ostravě otevřeli novou zdravotnickou školu

Novou soukromou střední zdravotnickou školu v ČR otevřela v Ostravě skupina Agel. Do denního studia nastoupilo 90 studentů, dalších 22 žáků škola přijala na...

Výběr článků

Načítám