Hlavní obsah

Vědci přezkoumali staré snímky, u rovníku na Marsu zřejmě našli led

Novinky,

Výzkumný tým z laboratoře aplikované fyziky na Univerzitě Johnse Hopkinse v americkém státě Maryland přezkoumal stará družicová data z let 2002 až 2009 z vesmírného dalekohledu, takzvaného neutronového spektrometru sondy Mars Odyssey. V blízkosti rovníku rudé planety identifikovali něco, co by mohl být led. S odkazem na web Science News o tom informovala agentura Reuters.

Vědci zřejmě našli u rovníku na Marsu ledVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Neutronový spektrometr nedokáže přesně detekovat vodu, ale pomocí měření neutronů umí rozpoznat stopy vodíku, což by podle serveru Space.com přítomnost vody nebo jiných vodíkových látek na rudé planetě mohlo znamenat.

Pomohla retuš snímků

Nečekané množství vodíku kolem rovníku vědci objevili po vyretušování snímků sondy, a to pomocí technik rekonstrukce obrazu používaných pro kosmické lodě či v medicíně.

Přítomnost vody na Marsu by pro budoucí mise mohla znamenat, že nebude potřeba vozit ji s sebou k pití (v případě zdravotní nezávadnosti), do chladicích zařízení či na pěstování rostlin, což by snížilo objem potřebného nákladu.

Je nicméně třeba provést další analýzy, aby se mohlo definitivně potvrdit, že jde skutečně o známky vodního ledu.

Pátrání po životě

Není to jediná studie snažící se více či méně úspěšně nalézt na Marsu stopy vody, ať už aktuální, nebo z minulosti. Například vozítko Curiosity pátrá na Marsu i po možném životě, čemuž mohou napomoci právě objevy vody. [celá zpráva]

Přítomnost tekuté kapaliny ovšem nemusí být ani zárukou života, ale ani jeho podmínkou. [celá zpráva]

Zmíněná kosmická sonda Mars Odyssey byla vypuštěna 7. dubna 2001 z Mysu Canaveral na Floridě. Jde o projekt amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), jehož cílem je průzkum složení povrchu rudé planety a zkoumání výskytu vody a polárních čepiček pomocí spektrometru. Roku 2014 NASA misi prodloužila.

Reklama

Související články

Osm měsíců izolace. Tým vyzkoušel let na Mars

V neděli 17. září skončil na Havaji osmiměsíční vědecký experiment zaměřený na simulování podmínek pobytu na Marsu. Skupina čtyř mužů a dvou žen strávila celou...

Výběr článků

Načítám