Hlavní obsah

Společnost SpaceX hodlá poslat lidi na Mars už v roce 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adelaide (Austrálie)

Americká soukromá společnost SpaceX chce k Marsu vyslat svou první vesmírnou loď s nákladem za pět let. Dva roky poté, tedy v roce 2024, i raketu s lidskou posádkou. Podle agentury Reuters to na astronautické konferenci v australském Adelaide prohlásil šéf firmy Elon Musk.

Foto: ESA/DLR/FU Berlin, CC-BY-SA 3.0 IGO

Část kaňonu Coprates Chasma na Marsu na počítačem vygenerovaném snímku vytvořeném na základě dat evropské sondy Mars Express. Ilustrační foto

Článek

Podnikatel uvedl, že společnost v zájmu ušetření nákladů zmenší původně zamýšlenou velikost svého kosmického plavidla vyvíjeného pro lety k rudé planetě. Stavba této lodi by podle Muska měla začít už v první polovině příštího roku.

První let k sousední planetě Země SpaceX plánuje na rok 2022, půjde však jen o přepravu nákladu.

O 10 let dříve než NASA

Očekává se, že americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vyšle k Marsu svou první lidskou výpravu až o zhruba deset let později, někdy ve třicátých letech.

Musk původně plánoval použít soupravu vesmírných plavidel k podpoře kolonizace Marsu, což chtěl v roce 2018 zahájit nepilotovaným modulem nazvaným Red Dragon (Rudý drak). SpaceX se ale podle něj nyní místo toho soustředí na jednu o něco užší a kratší raketu.

Foto: Stringer, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk na tiskové konferenci v Austrálii

„Chceme mít jen jeden systém. Jsem si docela jistý, že můžeme tuto loď dokončit a být připraveni k jejímu vypuštění přibližně do pěti let,” řekl v pátek 29. září Musk podle agentury Reuters.

Tato loď podle něj bude částečně znovu použitelná a bude schopná letět přímo ze Země na Mars, zřejmě tři měsíce. Přepravovat by mohla 100 cestujících a mohla by být využita i k rychlému transportu zpět.

Ještě loni považoval Musk rok 2024 jakožto období vyslání lidské posádky na Mars jen za optimistický odhad. Jeho přáním je přispět ke kolonizaci rudé planety. Je si vědom vysokých nákladů, v loňském roce přiznal, že cesta jedné osoby by stála kolem deseti miliard dolarů (tehdy přes 240 miliard korun).

Plán další společnosti

Rovněž americká společnost Lockheed Martin oznámila, že má svůj vlastní plán pro vyslání lidí na Mars. Základnu zamýšlí vytvořit ze stanice umístěné na oběžné dráze kolem rudé planety. Dopravu mezi stanicí a povrchem by pak zajišťovala čtyřmístná loď.

„Víme, že planeta je studená, docela nehostinná, proto začneme s roboty a teprve pak dolů poletíme s přistávacími loděmi,” řekl australské televizní stanici ABC Rob Chambers, ředitel pro vesmírné lety s lidskou posádkou společnosti Lockheed Martin. Neuvedl žádný časový horizont realizace těchto záměrů, ale mělo by jít o společný projekt s NASA, počítá se s termínem právě až ve 30. letech.

Reklama

Související články

Osm měsíců izolace. Tým vyzkoušel let na Mars

V neděli 17. září skončil na Havaji osmiměsíční vědecký experiment zaměřený na simulování podmínek pobytu na Marsu. Skupina čtyř mužů a dvou žen strávila celou...

Výběr článků

Načítám