Hlavní obsah

Zájemci mohou zmapovat bílá místa a pomoci tak Lékařům bez hranic

Novinky,

Proniknout do mapování vybraného území a současně pomoci humanitární organizaci Lékaři bez hranic mohou účastníci 1. olomouckého mapathonu, který se uskuteční ve čtvrtek na půdě Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Akce je součástí projektu Missing maps (chybějící mapy), která se v ČR poprvé uskutečnila v květnu v Praze. Zúčastnit se může kdokoli.

Foto: Univerzita Palackého - Gabriela Knýblová

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Článek

„Mapathon je setkání, na kterém se tvoří mapy. V našem případě to bude pro mezinárodní humanitární organizaci Lékaři bez hranic, která působí ve více než 60 zemích světa a často se do nezmapovaných oblastí dostává. Na podkladu leteckého snímku budou účastníci mapovat – klikat komunikace, budovy či cokoli, co se bude v terénu nacházet. Pomohou tak vzniku chybějících map, jež usnadní práci humanitárním pracovníkům,“ uvedl Jiří Pánek z katedry rozvojových studií.

Záměrem není přivést odborníky, ale veřejnost

Lékaři bez hranic zasahují v případě epidemií, přírodních katastrof, ozbrojených konfliktů nebo při léčbě opomíjených nemocí.

Cílem 1. olomouckého mapathonu není přilákat odborníky na mapování, vítáni jsou naopak zájemci z řad veřejnosti, které baví mapy a je jim blízká i tematika humanitární pomoci. S sebou si musejí přinést jen vlastní notebook. Připojení k internetu i odborné vedení zajistí organizátoři.

Nezmapovaná místa často obývají desetitisíce lidí

Akce se uskuteční od 18 do 21 hodin v budově na adrese 17. listopadu 12 v Olomouci v rámci Dnů geografie. Konat se bude v předvečer konference Mapování GIS Rozvoj vol. 4, která se zaměřuje na možnosti využití geografických informačních systémů (GIS) a mapování v rozvojových zemích. Na mapathon se lze přihlásit předem na Facebooku nebo na mail jiri.panek@upol.cz.

Projekt Missing maps vznikl v roce 2014 z iniciativy Lékařů bez hranic, Červeného kříže a Humanitární sekce OpenStreetMap. Vycházel ze zkušenosti humanitárních pracovníků, kteří mají při pohybu v terénu často k dispozici jen rukou kreslené, tím pádem jen velmi přibližné mapy. Místa, která nejsou zmapovaná, však často obývají i desetitisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám