Hlavní obsah

Učitelé si možná přilepší už od září

Právo, ČTK, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelům a dalším pracovníkům školství svitla naděje, že se jejich platy zvýší už od září, a nikoliv až od ledna příštího roku. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po středečním jednání o rozpočtu uvedl, že na to bude hledat peníze. Vláda by o tom měla jednat ještě do konce prázdnin, doplnila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jednání s ministryní Kateřinou Valachovou se zúčastnil i rektor UK v Praze Tomáš Zima.

Článek

Odborový předák Josef Středula chce, aby se na podzim zvyšovaly výdělky také ostatním zaměstnancům veřejného sektoru.

Vláda v červnu schválila zvýšení peněz na platy učitelů o osm procent, z čehož půjde šest procent na tarifní složku.

Musíme se podívat, jestli jsme schopni najít nějakou rezervu z titulu úspory státního dluhu.
Andrej Babiš, ministr financí

Nepedagogičtí pracovníci ve školách by si měli stejně jako ostatní státní zaměstnanci polepšit o pět procent, z toho čtyři procenta by měla jít do pevné složky.

Odbory žádaly růst už od září a po středečním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), dalšími předsedy koaličních stran a ministryní Valachovou se zdá, že by mohly uspět. Valachová o tom bude jednat s ministrem financí.

„Do konce července mám dát na stůl jasnou zprávu, jestli budeme schopni zvednout platy už od 1. září,“ řekla ministryně.

Babiš náklady na zvýšení platů ve školství od září vyčíslil na 1,85 miliardy korun pro učitele a 260 miliónů korun pro nepedagogické pracovníky.

„Musíme se na ministerstvu financí podívat, jestli jsme schopni najít nějakou rezervu z titulu úspory státního dluhu, kde tedy šetříme dost významně. Uděláme pro to maximum,“ řekl ministr financí.

Jednalo se také o vysokých školách

Jednalo se také o vysokých školách, za které se schůzky zúčastnil předseda České konference rektorů Tomáš Zima a předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Univerzity chtějí ještě letos získat 260 miliónů korun, které jim chybějí ve srovnání s loňským rokem.

V návrhu státního rozpočtu na příští rok pro návrat na úroveň roku 2015 potřebují navíc 1,3 miliardy korun.

Účastníci jednání se podle ministryně shodli na nutnosti zabránit možnému propadu výdajů na vysoké školy.

„Chybí nám do té 1,3 miliardy ještě 700 miliónů korun, takže o tom jako o minimu budu jednat,“ uvedla Valachová s odkazem na aktuální návrh státního rozpočtu.

Reklama

Související články

Školské odbory: pět procent je málo

Školské odbory mají informace, že požadovaný růst učitelských platů o deset procent by mohl být ohrožen. Pětiprocentní růst v každém z následujících tří let...

Výběr článků

Načítám