Hlavní obsah

Zvýšení platů o pět procent školským odborům nestačí, trvají na deseti

– Praha

Pětiprocentní zvýšení platů pracovníků ve školách, o němž hovořil ministr financí Andrej Babiš (ANO), považují školské odbory za naprosto nepřijatelné. Trvají na desetiprocentním růstu platů učitelů i nepedagogických pracovníků v roce 2017. Pokud při vyjednáváních neuspějí, přikročí ještě v červnu k důraznějším akcím. Na páteční tiskové konferenci to uvedla Markéta Seidlová, místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová, ministryně školství Kateřina Valachová a předseda školských odborů František Dobšík na tiskové konferenci

Článek

Odbory v pátek uspořádaly celostátní setkání, na němž diskutovaly s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), učiteli z celé země i zástupci rodičů a středoškoláků.

Bude stávka?

„Pět procent je pro nás v tuto chvíli naprosto, naprosto nepřijatelné. V tuto chvíli další kroky nebudeme zveřejňovat. Diskuse ale byla velmi bouřlivá, zazněla i slova jako stávka,” uvedla Seidlová.

Následující dva týdny mají odbory vyčleněny na vyjednávání. Jejich zástupci se sejdou s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), mají zájem i o schůzku s Babišem. V boji za vyšší platy pod hlavičkou kampaně Konec Levných Učitelů je veřejně podpořila Česká středoškolská unie, Fórum rodičů i Národní parlament dětí a mládeže.

Valachová: Požadavky odborů mají prioritu

Znovu se na jejich stranu postavila také ministryně Valachová. Na růst platů a další potřeby pro zlepšení podmínek ve školách požaduje rozpočet na regionální školství navýšit o 13 miliard korun.

„Vnímám i požadavky ostatních kolegů ve vládě. Budu se snažit přesvědčit ostatní, proč jsou tyto požadavky o něco důležitější než ostatní,” řekla.

Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech ekonomiky. Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26 787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,2 procenta na 23 579 korun. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám