Hlavní obsah

Školské odbory: pět procent je málo

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školské odbory mají informace, že požadovaný růst učitelských platů o deset procent by mohl být ohrožen. Pětiprocentní růst v každém z následujících tří let odmítají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf školských odborů František Dobšík

Článek

Na pondělní tiskové konferenci to řekl jejich předseda František Dobšík. Kvůli penězům pro školství odbory oslovily vládu, poslance, senátory i veřejnost. Ve vládě neexistuje shoda, jak naložit s volnými miliardami v návrhu rozpočtu, uvedl Dobšík.

„Vnímáme, že desetiprocentní příslib může být ohrožen,“ řekl. Kabinet navzdory nesouhlasu ministra financí Andreje Babiše (ANO) rozhodl o přidání peněz na vědu a státní pojištěnce, což bylo celkem 7,3 miliardy korun. Je to suma, která by na zvýšení platů ve školství o deset procent stačila. „Při přepočtu na hodinový plat pedagoga chceme přidat 16 korun,“ řekl předseda.

Odbory odmítají záložní variantu ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), podle které by se mohlo učitelům přidávat po pěti procentech v každém z následujících tří let. V lednu 2019 by pak průměrný hrubý plat učitele dosáhl 32 tisíc korun.

Neodpovídá to ale cíli odborů, aby se učitelské platy v horizontu tří až čtyř let dostaly na 130 procent průměrné mzdy v Česku. „To by musely stagnovat platy všem ostatním. Domníváme se, že to v žádném případě není řešení,“ řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Znovu ve vládě

Ve středu o návrhu státního rozpočtu znovu jedná vláda, kterou nyní zmítají spory kvůli reorganizaci policie. V pátek se o reakci na vývoj situace bude radit předsednictvo školských odborů, kde jsou i zástupci krajů.

„Dohodneme se na dalším postupu a případně možná i na vyhlášení stávkové pohotovosti ještě před rozdáním vysvědčení,“ řekla Seidlová.

Jednat se bude až do září. Odbory podpořily kampaň Konec Levných Učitelů otevřeným dopisem, v němž citují Jana Amose Komenského o kantorech: „Jejich odměnou je jim jen malá almužna. Toto úctyhodné povolání je mrzkým penízem oceňováno.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám