Hlavní obsah

Nejlepším učitelem je Jan „Ámos“ Flídr

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve třiadvacátém ročníku soutěže Zlatý Ámos zvítězil Jan Flídr, devětadvacetiletý učitel chemie a přírodopisu ze základní školy 5. května ve Dvoře Králové. Po třech letech se tak koruna pro nejlepšího kantora roku vrátila do rukou muže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V anketě o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2016 vyhrál učitel ZŠ 5. května ve Dvoře Králové nad Labem Jan Flídr.

Článek

Flídr v soutěži zvítězil i přes to, že je ve školství poměrně nováčkem: učí teprve tři a půl roku a sedmáci, kteří ho nominovali, jsou jeho první třídou.

Korunu Flídrovi, který na trůnu vystřídal Hanu Pacíkovou, učitelku policejní školy, předala ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová, která na finále do pražského hotelu Olšanka dorazila s malou dcerkou. „Nyní vám můžeme začít říkat Jan Ámos Flídr,“ vtipkoval moderátor, když Flídr cenu převzal.

„Je to ohromné ocenění naší práce, nejen mojí, ale všech učitelů. Mám bezvadné děti,“ řekl těsně po zvolení Flídr, který se na finále soutěže připravoval podle svých slov asi týden. Slíbil, že zůstane pořád stejným učitelem.

Žáci, kteří ho přišli podpořit, se po jeho zvolení netajili tím, že mladý pedagog je jejich hrdinou: jeho hodiny jsou podle nich zábavné a netradičně pojaté.

„Ve škole je málo pravých chlapů a Honza takový je. Je čestný a spravedlivý,“ řekla Právu Flídrova kolegyně ze školní sborovny, která na finále do Prahy přijela s ním.

„Jezdíme na super výlety,“ doplnil ji jeden z žáků. Že se Flídr snaží nebrat příliš vážně, dokázal už v úvodní disciplíně, kde představil sám sebe v rapovém stylu. V etudě, kterou nacvičil se žáky, pak Flídr „zemřel smíchy“ a dostal se do nebe, kde se setkal s Janem Ámosem Komenským.

Zpívající učitelé

Na hudební a taneční čísla vsadilo více finalistů: Lenka Fréharová ze Zábřehu předvedla se svými žáky pásmo hanáckých písniček, zpěvem zaujala i jediná pražská finalistka Zuzana Štočková ze školy ve Vinoři.

Děti ze třídy Aleny Michálkové ze školy v Černovicích, která si odnesla ocenění od dětské poroty, zase předvedly krátké pásmo protkané hity z osmdesátých let typu Nonstop či Holky z naší školky. Titul Ámos sympaťák, o kterém rozhodlo internetové a SMS hlasování, si odnesl Michal Pospíšil z Přerova.

„Když se koukám na finalisty, jsou to všichni takoví usměvaví, zlatí lidé. Dá se říct, že hledáme nejusměvavější a nejzlatější učitele,“ uvedla na začátku finále ministryně školství Valachová.

Zdůraznila, že smích je důležitý i pro ministerskou funkci. „Já sama jsem usměvavý člověk, a možná proto jsem doposud vydržela. Snad vydržím déle, než je průměrná doba u ministrů školství,“ vtipkovala Valachová, která úřadu šéfuje necelých deset měsíců.

Finále Zlatého Ámose se zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) který předal ocenění Ámos matematikář do rukou Ondřeje Machů z pražského gymnázia Christiana Dopplera. V porotě byla také komunistická poslankyně Marta Semelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám